Jimmie Åkesson skriver att Annie Lööf – trots deras politiska oenigheter – ”har utmärkt sig som väldigt respektfull, varm och trevlig” alla gånger de pratat vid sidan om debatter och önskar henne all lycka till i framtiden. Foto: Anders Wiklund/TT

Annie Lööf hyllas av kollegorna: ”Tack för ditt mod”

Uppdaterad
Publicerad

Annie Lööf meddelade på torsdagen att hon avgår som partiledare för Centerpartiet. Nu hyllas hon av partiledarkollegorna.

– Du har varit så viktig för att aldrig låta hatet vinna, skriver Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annie Lööf avgår som partiledare.

Annie Lööfs avgång har skapat reaktioner bland de övriga partiledarna.

Val 2022

– Tack Annie Lööf för ditt mod att stå upp för dina värderingar, för ditt ledarskap att våga välja en ny väg när den politiska arenan förflyttades långt högerut och för att du varit en sansad och vuxen röst i en allt mer polariserad tid, skriver Miljöpartiets språkrör Per Bolund på Twitter.

”Du kommer vara saknad”

Märta Stenevi, språkrör för MP stämmer in.

– Jag har så oerhört stor respekt för dig, Annie Lööf, och ditt beslut. Men jag sörjer också – du har varit så viktig för att aldrig låta hatet vinna. Jag önskar dig allt gott, men du ska veta hur saknad du kommer vara, skriver hon.

Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch tackar.

– Jag vill tacka Annie Lööf för din långa tid i politiken. Vi hade flera år av gott samarbete, sedan några år av tuffa men goda debatter, skriver hon.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar tackar Annie Lööf för att hon ”stod upp för alla människors lika värde”.

– För att du stod upp när det blåste. Rakryggad, stark, beundransvärd. Du fick betala ett högt pris för det. Det säger något mörkt om vårt land. Det är allas uppgift att stå upp emot dessa krafter, skriver hon.

”Tack för dina insatser”

Liberalernas partiledare Johan Pehrson lyfter också goda samarbeten.

– Annie Lööf! Stort tack för dina insatser i svensk politik och som en del av den svenska liberalismen, skriver han vidare.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tackar och önskar lycka till i framtiden.

– Du har lett ditt parti genom både framgångar och svårigheter och trots att vi i viktiga frågor har tyckt olika och gjort olika vägval, så har jag stor respekt för dig och ditt politiska engagemang för till exempel landsbygdsfrågor, jämställdhet och klimatet, skriver han på Facebook.

En annan som inte håller med Annie Lööf är Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna. Han skriver att det finns ”mycket att säga om de politiska beslut som Centerpartiet har tagit under hennes ledning”.

– Trots detta finns det i dag goda skäl att säga att Annie Lööf varit en väldigt skicklig motdebattör som jag faktiskt har uppskattat att möta, fortsätter han.

Den avgående statsministern Magdalena Andersson (S) tackar Annie Lööf i ett Instagram-inlägg, där hon bland annat lyfter att Lööf enligt henne är en politiker med stark moralisk kompass.

– Jag vill tacka Annie Lööf för hennes insatser för Sverige. Jag kommer att sakna henne som kollega och önskar henne all lycka i framtiden, skriver hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet