Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hade nog varit kvar ett antal år”, svarar Annie Lööf (C) på frågan om hon hade suttit kvar om det hade gått bättre i valet.

Lööf (C) om avgångsplanerna: Klart att hatet spelar roll

Uppdaterad
Publicerad

Efter elva år som partiledare meddelade Annie Lööf (C) på torsdagen att hon planerar att avgå. När hon redogör för beslutet i SVT:s Aktuellt lyfter hon tre anledningar: valresultatet, hennes många år på posten och hatet.

– Det är väldigt omskakande och har påverkat mig och min familj på djupet, säger Lööf.

Centerpartiet tillhör de stora förlorarna i årets riksdagsval. Partiet backar mer än något annat och samlar nu 6,7 procent av väljarna, att jämföra med 8,6 procent 2018. Partiet tappar dessutom många av sina kärnväljare på landsbygden, vilket enligt Lööf själv beror på att man inte lyckats ”nå fram” med sin politik.

– Här behöver vi göra en rannsakan hos oss själva, säger C-ledaren i Aktuellt.

Val 2022

Hade suttit kvar ”ett antal år”

Det dåliga resultatet är dock inte den främsta anledningen till att Lööf väljer att avgå. Enligt C-ledaren själv handlar det mer om att hon nu suttit elva år på posten – mer än någon annan partiledare bortsett från Jimmie Åkesson (SD).

– Det är en lång tid i svensk politik där det politiska landskapet men också Sverige och omvärlden förändrats väldigt mycket. Jag tycker att det är tid att lämna över stafettpinnen.

Med det sagt spelar även valresultatet in i beslutet. Hade Anderssons (S) lag vunnit majoritet ser Lööf framför sig att hon hade kunnat sitta kvar ”ett antal år”, säger hon.

– Nu kommer Centerpartiet att vara en kraftfull liberal opposition, och då kände jag att ju tidigare jag avgår desto mer tid får min efterträdare att forma sitt lag och sin politik framåt.

Hat och hot

Ytterligare en anledning till avhoppet finns i det hat och de hot som Annie Lööf utsatts för i sin roll som partiledare. Hon beskriver själv hatet som ”oerhört allvarligt” och nämner specifikt att hon var en måltavla för den man som mördade SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan.

– Det är väldigt omskakande och har påverkat mig och min familj på djupet. Sedan är det inte huvudanledningen till att jag väljer att avgå, men det är klart att det spelar roll. Jag är mamma till två små barn och vill ha en mer normal tillvaro, säger Lööf.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
28 år gammal blev Annie Lööf 2011 Centerpartiets yngsta partiledare någonsin – Här är hennes tid som c-ledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet