Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olof Jonmyren, politisk redaktör, listar tre personer som kan tänkas ta över efter Annie Lööf. Foto: SVT

Ledarskribenterna: De kan ta över efter Annie Lööf

Uppdaterad
Publicerad

I och med Annie Lööfs besked om att hon avgår som partiledare inleder Centerpartiet nu jakten efter nästa partiledare. Bland de favorittippade finns flera nuvarande partitoppar – men också en C-profil som flytt politikens rampljus.

Naod Habtemichael, tidigare bland annat ordförande för Centerstudenter, skriver på Liberal Debatt om fem personer han tror kan vara aktuella att ta över efter Annie Lööf.

Bland kandidaterna finns bland annat den tidigare ekonomisk-politiska talespersonen Emil Källström, som för en tid sedan lämnade politiken för att arbeta inom näringslivet. Många valde dock att tolka hans sorti som en protest mot det vägval som Centerpartiet tog.

Val 2022

– Inga kommentarer, säger han till Örnsköldsviks allehanda om att ta över posten som partiledaren.

Ett annat, lite mer okänt namn, är Ulrika Liljeberg som precis valdes in i riksdagen. ”Efter 14 år som kommunstyrelsens ordförande i Leksands kommun är hon ett välkänt namn internt, och en ledare som många C-företrädare ser upp till”, skriver Habtemichael.

Även Elisabeth Thand Ringqvist, som också är ny riksdagsledamot, finns på Habtemichaels lista över möjliga efterträdare.

Tidigare vice partiledaren säger nej

I spekulationerna förekommer också den nuvarande ekonomisk-politiska talespersonen Martin Ådahl, den tidigare C-ministern Anna-Karin Hatt som ställde upp i partiledarstriden 2011 och EU-parlamentarikern Emma Wiesner (C). När SVT når Wiesner säger hon i alla fall inte nej.

– Det är alldeles för tidigt vem det blir som kommer att ta över. Jag vill inte föregå processen utan låta valberedningen sköta sitt jobb.

Den tidigare CUF-ordföranden Hanna Wagenius är även en person som nämns av vissa. Hon stänger dock dörren direkt.

”Absolut inte. Jag saknar riksdagsplats och, kanske viktigast, har inte lust”, skriver hon på Twitter.

Även den tidigare vice partiledaren Anders W Jonsson meddelar att han inte vill.

– För min del är det inte aktuellt. Jag har passerat 60, säger han till SVT Gävleborg.

”Medialt naturfenomen”

Olof Jonmyren, som är politisk redaktör på centerpartistiska Södermanlands nyheter, anser att partiet behöver ta sig en ordentlig funderare innan man väljer en ny ledare. Han lyfter dock flera personer som han ser som aktuella. Allra först går tankarna till Emil Källström.

– Emil är lite av ett medialt naturfenomen och har lätt att göra sig synlig.

Hör Olof Jonmyren om tre personer som kan tänkas ta över efter Annie Lööf i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet