FN:s generalsekreterare António Guterres intervjuas i Agenda under sitt Sverigebesök. Foto: AP/TT

António Guterres till Sverige på onsdagen

Uppdaterad
Publicerad

FN:s generalsekreterare António Guterres kommer till Sverige på onsdag kväll för att närvara vid Jemensamtalen i Rimbo.

De stridande parterna i Jemenkonflikten har sedan förra veckan fört samtal på Johannebergs slott i Rimbo i Uppland. Fredssamtalen har skett under ledning av FN:s Jemensändebud Martin Griffiths.

Under måndagen hölls en presskonferens, där Griffiths kunde berätta om en positiv utveckling, där parterna kommit överens om fångutbyte.   

Krisen i Jemen

Under de närmsta dagarna planerades samtal om hamnstaden al-Hudauhah och staden Taiz, berättade Griffiths då.

Tänk att ge stöd

Nu bekräftar FN att även FN-chefen António Guterres kommer till Sverige på onsdagkväll med anledning av de pågående samtalen. Hen kommer att delta i avslutningen av samtalen på torsdag, den 13 december. Han ska träffa bägge delegationerna och även hålla ett tal, enligt ett pressmeddelande.

Samtalen på Johannebergs slott ska fungera som ett startskott för en längre process och planeras pågå till på torsdag. Förhoppningen är att parterna ska ha kommit överens om en gemensam väg för en framtida fredsprocess, innan de avslutar och återvänder hem.

Kriget i Jemen rasar fortfarande, trots samtalen.

SVT Nyheter har sökt UD, som i nuläget inte vill kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet