Är vädret alltid ”värre” i Stockholm och är det här en snökanon? SVT:s meteorolog svarade på era frågor om vädret. Foto: TT/SVT

Är vädret alltid ”värre” i Stockholm och är det här en snökanon?

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har det kommit stora mängder snö på flera håll i landet. SVT:s meteorolog Per Stenborg svarade på läsarnas frågor om vädret i vår chatt. Här är några av frågorna.

Är det en så kallad ”snökanon” vi upplever här i Umeå nu? Vräker ner runt 1 decimeter i timmen nu med obefintlig sikt och drivor uppemot en halvmeter...

Nej, inte riktigt. Men lite åt det hållet eftersom det blir en förstärkning vid pålandsvinden från det öppna och relativt varma havet. En kanon ska vinden var satdig på en riktning länge, och det är inte riktigt så nu.

Är det alltid värre väder när det drabbar Stockholms-sidan av Sverige?

– Snöfall som förstärks med pålandsvind är avsevärt mer vanligt på ostkusten ja. Och Stockholm såsom en storstad är extra känslig för störningar. Tur att det inte var vardag i dag (läs söndag)...

Kan man tänka att snöflingor är regndroppar som frusit på vägen ner?

– Snarare tvärtom. All nederbörd så här års är snö och is och smälter på väg ner om det är tillräckligt varmt.

Bor i Bergvik cirka 1,5 mil väster om Söderhamn. Vi får alltid mer snö än ni ställer prognos. När det är ostlig vind, denna gång ca 0,5 meter från fredag, beror det på att orten ligger på ”fel” avstånd från havet, något att vänja sig vid (klimatförändringen)?

– Om du tänker varningar så gäller de bara en viss del av ett snöfall när det är som mest intensivt. Och snöar det många dagar på raken kan det bli avsevärda mängder. Och visst skiljer det lokalt också. Med pålandsvind från kusten blir det gärna förstärkt snöfall i stråk som är väldigt svåra att ”pricka” rätt i prognosen.

Gör den globala uppvärmningen det troligare att det blir fler snökanoner på vintern? Jag tänker att Östersjön blir varmare och isfriare.

– Ingen dum tanke, och mycket troligt. Vet dock inte om jag sett forskning på just det.

Kommer det mer snö i norra Uppland, vi har redan fått cirka 40 centimeter på 2 dygn?

– Ja, i morgon kväll (läs måndag kväll) är det dags igen, och hänger i sig in på tisdagen också. Inte lika intensivt då dock som det som nyss passerat.

Ser ut att lugna sig även i Västerbotten... Eller?

– Hänger kvar med snöandet en bit in på måndagen också. Besvärligt vid kusten vid pålandsvind, men inte så besvärligt i övrigt. Men i och med att snön är kall blir det väldigt dålig sikt i snörök.

Är det så att ni kan se någon vår i sikte?

– Först ska det vara vinter, så våren dröjer ett tag. Först i slutet av februari ”vänder” väderåret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer