fredagens ymniga snöfall har orsakat en hel del trafikolyckor runt om i landet. Foto: Pontus Stenberg

Många olyckor – SMHI varnar för kraftiga snöfall

Uppdaterad
Publicerad

Två snöoväder härjar just nu i Sverige och det väntas uppåt två decimeter snö. Två personer har omkommit i samband med trafikolyckor under kvällen. Det gäller att ta det riktigt försiktigt på vägarna och vara beredd på ordentligt vinterväder.

SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen uppmanar trafikanter att sakta ned och se till att hålla avstånden.

– Man behöver god tid på sig i sådant här väglag, säger hon.

Intensivt snöfall

Tidigare i veckan varnades det för stora mängder snö väntas längst östkusten till helgen och riktigt kalla temperaturer i norr. Snön rör sig söderifrån över landet och det snöar intensivt över Svealand och södra Norrland.

– Som mest snöar det en bit in över Upplandskusten. Att det kommer mest i öst beror på blåsten, det är en frisk pålandsvind som orsakar mycket fukt i snöfallet, vilket gör att det blir mycket snö, säger Åsa Rasmussen.

SMHI varnar

SMHI har utfärdat en klass 1-varning , vilket innebär att mer än fem centimeter snö väntas inom sex timmar, vilket kan medföra risk för halka på vägarna. Varningen gäller för Stockholms län, Upplandskusten, delar av Dalsland och Gävleborgs län. Lokalt har det fallit drygt en decimeter snö sedan morgonen.

– Det ställer till det i trafiken, det är både dålig sikt och slirigt på vägarna, säger Åsa Rasmussen.

Många olyckor

Och mycket riktigt har fredagens ymniga snöfall orsakat en hel del trafikolyckor runt om i landet. Tre bilar har varit inblandade i en allvarlig olycka på riksväg 40 och flera personer uppges vara skadade. Ytterligare en olycka intäffade under fredagen på väg 25, två män var inblandade i olyckan, varav den ena avled efter att ha förts till sjukhus.

Utanför Motala fick en lastbil sladd och kanade in på motsatt körbana där en personbil krockade med den och ytterligare en körde ned i diket. En 43-årig kvinna uppges ha omkommit och tre personer rapporteras ha blivit allvarligt skadade. 

Även utanför Nyköping har det inträffat två trafikolyckor. En person körde in i mitträcket på E4:an i närheten av stavsjö och på väg 52 har en personbil kört in i en lyktstolpe. Ingen av de inblandade rapporteras ha skadats allvarligt.

Snöovädret kommer fortsätta norrut och fortsätta vara krångligt. Södra Norrlandskusten kan vänta sig de största mängderna snö imorgon, men det är inte klart där.

– På söndag drar ett nytt snöoväder komma in över landet och även det kan komma att bli besvärligt, säger Åsa Rasmussen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.