SMHI varnar: Värre än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Ett kraftigt snöoväder lamslog stora delar av tåg- och flygtrafiken under söndagen och det nya snöoväder som väntas dra in är kraftigare än vad tidigare prognoser visat. SMHI har utfärdat nya varningar för snöfall i inre Dalsland och Värmland.
– Nya prognoser visar att det blir lite värre än väntat i de här områdena, säger Henrik Reimer vid SMHI.

Under eftermiddagen och kvällen väntas snö i stora delar av Götaland och Svealand. Mest nederbörd väntas i Västsverige där SMHI utfärdat klass 1-varningar i Hallands län och i nästan hela Västra Götalands län. På måndag förmiddag utökades varningarna till att även gälla inre Dalsland och Värmland.

– Enligt tidigare prognoserna låg de här områdena under varningskriteriet, men nu har de kommit över. Det ser ut att bli lite mer snöfall än vad tidigare prognoser visat, säger Henrik Reimer, meteorolog vid SMHI.

Under eftermiddagen och kvällen intensifieras snöfallet och uppemot 10-15 centimeter kan falla i de områden där varningar är utfärdade.

– Det kan bli halt och problematiskt på vägarna, säger Henrik Reimer.

Det är fortfarande en del inställda flygavgångar vid landets flygplatser. På Arlanda är till exempel ett antal av morgonens flygningar inställda eller försenade.

Även tågtrafiken påverkas fortfarande av det kraftiga snöfallet.

Tusentals strömlösa

Snöovädret som lamslog delar av landet under helgen dröjer sig fortfarande kvar i de nordliga delarna av landet, men har nu avtagit i styrka.

– Men det går ganska långsamt, säger SMHI-meteorologen Lovisa Andersson.

I stället väntas alltså ett nytt oväder in över Västkusten på måndag eftermiddag.

– Det är inte lika omfattande som helgens på ett sätt, men samtidigt är det mild luft som trycker på så snön kan bli tung, säger Lovisa Andersson.

Uppmanar: Ta god tid på er

Med anledning av väderläget uppmanar Trafikverket också alla trafikanter att ta fortsatt ta god tid på sig i trafiken och anpassa körsätt efter väder och väglag.

– Det är halt, så tänk på det. Det är viktigt att ta tid på sig och anpassa avstånden, säger Pär Aronsson på Trafikverkets pressjour, till TT.

Ovädret som väntas dra in över västkusten på måndagseftermiddagen kommer att dröja kvar till under natten mot tisdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer