Armeniska riksförbundet om erkännande av folkmord: ”En stor seger”

Uppdaterad
Publicerad

USA erkänner massakern på armenier och andra kristna minoriteter i Osmanska riket som folkmord.

Men trots ett riksdagsbeslut, ett vallöfte från statsminister Stefan Löfven, påtryckningar och kritik så har svenska regeringar hittills inte gjort detsamma.

”Skildringar från 1915 vittnar om skoningslös grymhet”, säger utrikesminister Ann Linde (S) i en kommentar till SVT Nyheter.

Den 24 april 1915 är det datum som brukar beskrivas som starten för massdödandet av armenier och andra kristna minoriteter som assyrier, syrianer, kaldéer och pontiska greker i det dåvarande Osmanska riket.

På årsdagen kom det väntade beskedet från Joe Biden, om att USA erkänner händelserna som folkmord.

Armeniska riksförbundet glada

Vahagn Avedian, sakkunnig på Armeniska riksförbundet i Sverige, gläds åt dagens besked från Biden-administrationen, vilket han beskriver som ”historiskt”.

– Det är en stor seger för armenier och andra drabbade minoritetsgrupper, säger Vahagn Avedian till SVT Nyheter.

Han hoppas att fler länder ska följa efter, inte minst Sverige.

Tidigare under lördagen gick riksförbundet också ut med ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven (S) om att kalla massmorden för ett folkmord, där man bland annat skriver att ”Sverige borde leva upp till sitt internationella rykte (som) kämpe för mänskliga rättigheter, demokrati och rättvisa”.

Sveriges riksdag beslutade 2010 att erkänna massmorden som ett folkmord i ett så kallat tillkännagivande, men det är upp till en regering att fatta beslutet då det rör en utrikesfråga. Den dåvarande Moderatledda regeringen undvek att följa riksdagsbeslutet.

Utrikesministern: ”Viktigt att vi minns”

Under valrörelsen 2014 lovade Stefan Löfven att driva frågan, men i regeringsställning beställde man en rapport, som bland annat kom fram till att frågan är komplex och att ”regeringsuttalanden som fastställer historiska fakta inte är helt oproblematiska” – och backade därefter från planerna.

SVT Nyheter har sökt statsministern, men Löfvens pressekreterare hänvisar till utrikesdepartementet.

Utrikesminister Ann Linde säger i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter att hon har noterat Bidens erkännande, men kommenterar inte regeringens hållning vidare utan säger:

”Det råder ingen tvekan om att det begicks fruktansvärda massakrer mot den armeniska folkgruppen och andra minoriteter i det sönderfallande Osmanska riket under tiden för det första världskriget. Skildringar från 1915 vittnar om skoningslös grymhet. Det är viktigt att vi minns och lär oss av de mörka kapitlen i historien för att förhindra upprepning.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.