Nästan en halv miljard om året i assistentersättning krävs tillbaks. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Assistansersättning: Återkrav på nära en miljard på två år

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan har de senaste två åren krävt tillbaka närmare en miljard kronor av utbetald assistansersättning. Det visar nya siffror som SVT tagit del av. Bland bolagen som får återkrav finns både små och stora bolag – inklusive branschens största aktör, börsnoterade Humana.

Humanas assistansbolag krävs på 9,5 miljoner efter att Försäkringskassan bland annat hittat en misstänkt efterhandskonstruerad planering och frågetecken kring en dagjobbande nattarbetare. Bolaget tillbakavisar kraven, men är inte ensamma om att ha fått tuffa återkrav de senaste åren.

De senaste två åren har återkraven uppgått till över 460 miljoner per år, alltså sammantaget nästan en miljard, vilket är betydligt högre än åren innan. (Se faktaruta.)

SVT Nyheter granskar

Bättre samarbete

Försäkringskassan uppger att ett bättre samarbete med andra myndigheter ligger bakom de ökade återbetalningskraven.

– Vi har ju blivit bättre på alla områden för felaktiga utbetalningar. Assistansersättningen är ofta väldigt stora belopp som vi betalar ut och då är det klart att när vi upptäcker felaktiga utbetalningar så blir det ju inte så konstigt att just assistansersättningen sticker ut, säger Fredrik Falk, chef för betalning/återbetalning på Försäkringskassan till SVT.

Kostnaderna för den statliga assistansersättningen beräknas hamna på 24,4 miljarder kronor för 2021. Enligt Försäkringskassans prognos förväntas utgifterna öka något de närmaste åren.

Finns en baksida

I fjol visade SVT:s granskning bland annat hur assistansbolag lockar familjer med barn som har en funktionsnedsättning till Sverige. Ett sätt att kringgå lagen för att tjäna pengar på välfärdssystemet – och något som av myndigheter beskrivs som ”brukarimport”.

I granskningen framkom också att en av branschens mest tongivande aktörer anklagades för allvarliga missförhållanden och att ansvariga bakom stoppade bolag kunde fortsätta tjäna pengar på välfärdssystemen.

Samtidigt framkom vittnesmål om hur personer i behov av assistans hamnar i kläm när myndigheterna ökar sitt fokus på att jaga fuskare.

Känner du till missförhållanden som vi borde titta närmare på? Hör gärna av dig till oss.

SVT förklarar: Så har assistansfusket kunnat pågå:

Assistansersättning 2018-2021

 År                Återkrav / Skadestånd

2018 104 Mkr

2019 133 Mkr

2020 464 Mkr

2021 461 Mkr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet