Foto: TT

Försäkringskassan kräver assistansföretag på nära 9,5 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Ett assistansföretag i Örebro ska betala tillbaka närmare 9,5 miljoner kronor till Försäkringskassan. Det handlar om Humana, Sveriges största utförare av personlig assistans.

Försäkringskassan konstaterar i sitt beslut om återkrav att anordnaren av assistans inte meddelat myndigheten brukarens förändrade hjälpbehov. Denne ska ha blivit mer självständig i sina förflyttningar, något som förändrar rätten till assistansersättning.

Efterhandskonstruktion

I beslutet pekar myndigheten även på felaktigheter i de genomförandeplaner för brukaren som man begärt in, bland annat att en skulle vara efterhandskonstruerad.

SVT Nyheter granskar

Vidare ska ersättningar betalats ut felaktigt för förbrukningsmaterial. Vid en resa har assistenter som följt med brukaren inte ersatts för omkostnader och det har inte framgått om de erhållit traktamente.

Jobbat dag och natt

En assistent skall dessutom haft ett annat arbete dagtid, men redovisat ständigt nattarbete hos brukaren, vilket anordnaren då erhållit ersättning för och som myndigheten ifrågasatt.

Försäkringskassan kräver att nu att anordnaren ska betala tillbaka 9 429 137 kronor som de menar att denne har fått för mycket utbetalt i assistansersättning för perioden juni 2015-oktober 2021.

Josefin Mikaelsson, chefsjurist vid Humana Assistans, säger till SVT att bolaget inte delar Försäkringskassans bedömning och kommer begära en omprövning och i nästa steg överklaga.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet