Sveriges före detta Kina-ambassadör Anna Lindstedt misstänks för brott mot rikets säkerhet. Foto: SVT Design/TT

Åtal väcks mot ex-ambassadör Anna Lindstedt

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ett åtal mot Sveriges före detta ambassadör i Peking, Anna Lindstedt. Det meddelade åklagare Hans Ihrman på måndagen. Det unika åtalet handlar om brott mot rikets säkerhet och kan ge två års fängelse.

Anna Lindstedt, Sveriges tidigare Kinaambassadör misstänks för att självsvåldigt utan tillstånd av sina chefer ha förhandlat med Kina om frigivningen av den fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai.

Brottet kallas egenmäktighet i förhandling med främmande makt. Rubriceringen ingår i brottsbalkens kapitel 19, tillsammans med andra brott mot rikets säkerhet som högförräderi, grovt spioneri och trolöshet vid förhandling med främmande makt.

Målet mot Anna Lindstedt

Sheratonmötet

Utredningen inleddes i mars och handlar främst om de möten som ägde rum på hotell Sheraton i Stockholm den 24-26 januari tidigare i år. Mötena arrangerades enligt uppgift av den dåvarande Kinaambassadören Anna Lindstedt och bland deltagarna fanns Angela Gui, dotter till den fängslade bokförläggaren Gui Minhai och kinesiska affärsmän.

Okänt för UD

Enligt Utrikesdepartementet kände varken utrikesministern eller personer på UD som arbetar med fallet till att mötet skulle hållas – vilket lett till kritik mot Anna Lindstedt. Enligt åtalet ska hon ha förhandlat med Kina utan förankring och tillstånd från UD.

Åklagaren har valt en mildare brottsrubricering än vad Säpo föreslagit i sin utredning. Säpo beskrev brottet som ”trolöshet vid förhandling med främmande makt”, ett brott som kan ge minst två års fängelse och upp till tio års fängelse.

Kommentar från Säpo

I en kommentar från Säpo säger kommunikationsstrateg Johanna Aschan till SVT Nyheter:

– Vi ser att underrättelsehoten mot Sverige ökar från ett 15-tal länder, däribland Kina, Ryssland och Iran. Kina är en av de stater som med olika metoder försöker påverka och försvaga Sveriges handlingskraft. 

– Är åtalet mot Anna Lindstedt ett exempel på det?

– Vi kan inte gå in på specifika fall, säger Johanna Aschan.

Två års fängelse

Brottet rör egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, paragraf 19 i brottsbalken, vilket kan ge högst två års fängelse. Det är ytterst ovanligt att någon anklagas för brott mot rikets säkerhet, säger Iain Cameron, professor i internationell rätt vid Uppsala universitet.

Välkomnar utredning

Anna Lindstedts försvarare Conny Cedermark har tidigare meddelat att Lindstedt förnekar brott och välkomnar en utredning.

Lagen om egenmäktighet vid förhandling med främmande makt

”Svensk medborgare, som utan tillstånd av regeringen eller den regeringen bemyndigat låter bruka sig såsom ombud för främmande makt i diplomatisk angelägenhet som rör riket, så ock envar, som i föregiven egenskap av behörigt ombud inlåter sig i underhandling om sådan angelägenhet med någon som företräder främmande makts intresse, dömes för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt till fängelse i högst två år eller, om riket var i krig, högst fyra år” 

Källa: Brottsbalkens 19 kapitel, fjärde paragraf

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Målet mot Anna Lindstedt

Mer i ämnet