Till vänster, Hermodsdal. Till höger, Lomma. Valdeltagandet skiljer sig rejält mellan valdistrikten. Foto: TT/SVT

Två mil skiljer landets högsta och lägsta valdeltagande

Uppdaterad
Publicerad

Lommaborna är nöjda med hur kommunen styrs – och vill gärna att det fortsätter på samma sätt. Det var en av förklaringarna SVT Nyheter Skåne fick när de besökte kommunen med förra valets högsta valdeltagande.

Missnöje och dålig koll på vad partieterna vill, så lät det i Hermodsdal – Gullviksborg i Malmö. Distriktet där inte ens hälften gick till valurnorna 2014.

När vi besöker Hermodsdal några dagar före valet är det ont om politiker på torget. Men de har varit på plats tidigare och delat ut lappar, berättar Rishad Azekzai som jobbar i en matbutik.

-Men folk tar emot lapparna och slänger dom i kundkorgen när de kommer in. De tar emot bara för att vara snälla, och har nog egentligen ganska dålig koll, säger han.

Val 2018 Skåne

Och det är svaret vi får när vi pratar med fler av invånarna i valdistriktet där bara 48, 2 procent gick och röstade 2014. Men även missnöje med politiker inte håller vad invånarna upplever att de lovat verkar ligga bakom.

-Det blir ju inte bättre! Jag har stått i kö tre månader till vårdcentralen, och ungdomarna har inga jobb, säger en kvinna som vill vara anonym.

Röstar för att bevara

Två mil norrut låter det helt annorlunda. Lomma kommun hade år 2014 ett valdeltagande på nästan 93 procent, vilket var högst i hela landet. Tätast var frekvensen bland urnorna i distriktet Lomma Hamn, där 94,4 procent röstade.

Och bland de lommabor vi pratar med verkar det vara allt annat än missnöje som ligger bakom aktiviteten i vallokalerna.

-De är ju så duktiga, kommunpamparna! säger Anita Persson.

Och visst kan det vara pengarna som ligger bakom, det tror de flesta vi pratar med. I Lomma är många välbärgade och nöjda.

-Men man kan ju vara rik på så många olika sätt. Till exempel har vi en väldigt bra skola, och när folk känner att det är bra vill de fortsätta att ha det så, säger Monica Jepsson.

Patrik Grahn jobbar i en restaurang i centrum, och även om han inte överhör särskilt många samtal om politik över maten tror han att lommaborna är engagerade i det mesta.

-Det finns en stor medvetenhet här. Det tror jag ligger bakom mycket, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet