Badsäsongen är här – då skjuter drunkningsolyckorna i höjden

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren är här med sol och bad. Det visar sig också i drunkningsstatistiken när siffrorna skjuter i höjden. I juni omkom preliminärt 17 personer genom drunkning, att jämföra med elva personer i maj.

– Våra badstränder högexponeras nu när folk är lediga och har semester och då stiger siffrorna, säger Mikael Olausson, verksamhetsansvarig för säkerhet och livräddning på Svenska Livräddningssällskapet (SLS).

Årets junisiffra är betydligt högre jämfört med junisnittet de senaste 18 åren. För åren 2000-2017 ligger snittet på 12,1.

– Det är en hög siffra. Vi tycker att junisiffran stuckit iväg, men på årsbasis ligger vi på färre omkomna. Vi kan inte se några kopplingar till något specifikt utan måste analysera siffrorna på ett strukturellt plan, säger Olausson.

Stigande tendens

Läs mer: Snart är ”drunkningsmånaden” här

Totalt i år har 54 personer omkommit genom drunkning, jämfört med 61 personer under fjolåret.

Tendensen de senaste åren är dock stigande. Mellan 2007 och 2011 omkom 466 personer i drunkningsolyckor – ett snitt på 93 personer per år.

Mellan 2012 och 2016 omkom 600 personer, vilket drog upp snittet till 120 personer per år.

Enligt Svenska Livräddningssällskapet är orsaken till de stigande antalet drunkningsolyckor de senaste åren oklar. Men varma somrar brukar ge genomslag i statistiken.

Sommarmånaderna värsta perioden

De i särklass mest olycksdrabbade månaderna är de tre sommarmånaderna, juni, juli och augusti då siffrorna skjuter i väg.  I fjol skedde nästan hälften av de 115 drunkningsolyckorna under de tre månaderna. Värst var juli med 24 omkomna.  I juni omkom 15 personer och i augusti 16.

– Folk har semester och sticker ut till stränderna och badar och det avspeglas i siffrorna, säger Olausson.

Män över 50 är överrepresenterade i statistiken. 2016 var 86 procent män inblandade i drunkningsolyckorna. 40 av dem var över 70 år.

– Män överskattar ofta sin simförmåga och är ofta ensamsimmare, säger Olausson.

Så undviker du olyckor

Mikael Olausson ger flera tips om hur man kan undvika drunkningsdöden.

– Det bästa är att testa sin simkunnighet. Simma 200 meter inomhus innan du ger dig ut utomhus. Vi rekommenderar att man klarar simborgarmärket.

– Därefter testa 200 meter utomhus under uppsikt och simma längs med stranden. Undvik att simma rakt ut i sjön.

Drunkning är också den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1 och 6 år.

– Se till att vara med barnen i vattnet, högst en armlängds avstånd till små barn som inte är simkunniga. Bada tillsammans, säger Olausson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.