Försäkringskassans sparkade generaldirektör Ann-Marie Begler. Foto: TT (Arkivfoto)

Begler får nytt uppdrag av regeringen

Uppdaterad
Publicerad

I våras sparkade regeringen Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler på grund av förtroendebrist, nu får hon ett nytt viktigt uppdrag av regeringen. Begler blir särskild utredare för att stoppa bidragsbrott och minska välfärdsfusket.

I april valde socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) att sparka Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler.

Ett beslut som kritiserades av både allianspartierna och tjänstemän på Försäkringskassan. I samband med beskedet sa Annika Strandhäll att hon anser att Begler utfört uppdraget väl och hon klarat av att hantera de utmaningar som har mött henne.

– Men vi är också på det klara från regeringens sida att vi behöver något annat inför framtiden, sa socialministern.

Viktigt uppdrag

Nu vill regeringen att Ann-Marie Begler ska leda en statlig utredning som ska undersöka hur en samordnande funktion kan effektivisera transfereringarna inom välfärdssystemen, som årligen uppgår till 800 miljarder kronor. Det bekräftar finansminister Magdalena Anderssons (S) presskontaktperson till SVT Nyheter.

– Skattemedel ska gå till det som pengarna är avsedda för. Regeringen har sedan dag ett tagit ett fast grepp för att bekämpa både skattefusk och bidragsbrott. Det har gett resultat. Nu går vi vidare för att säkra kontrollen av de statliga utbetalningarna från välfärdssystemen, säger Magdalena Andersson i ett pressmeddelande.

Utredningen ska redovisas i maj 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.