Riksdagens talman Urban Ahlin tar emot kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, priins Daniel, Sofia Hellqvist och prins Carl Philip ankommer till Riksmötets öppnande i Riksdagshuset i Stockholm. Foto: TT

Bildspel – riksmötets öppnande

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsåret inleddes med pompa och ståt. Här är bilderna på kungligheterna och politikerna som närvarade vid mötet.

De kungliga gästerna åkte i kortege från slottet och anlände till Riksplan och riksdagen, tidigare hade de närvarat vid en gudstjänst i Storkyrkan.

Till intågsmusik framförd av en brassensemble gick talmannen, de kungliga gästerna, den tillträdande statsministern och övriga gäster tillsammans upp genom stora trapphallen och sedan till plenisalen.

Läget efter valet 2014

Kungen talade

På talmannens begäran förklarade kung Carl XVI Gustaf riksmötet 2014/15 öppnat.

Han önskade också de 349 ledamöterna, varav 101 är nyinvalda, ”kraft och visdom för att följa samhället i en stabil utveckling” och nämnde det svåra parlamentariska läget.

– Efter valet befinner vi oss i ett nytt politiskt landskap. Ett landskap som kan sakna välkända landmärken, men vi vet att vi befinner oss i ett stabilt land, med en demokratisk samhällsordning som vilar tryggt på sina lagar.

Framförde Gardell-låt

Peter Jöback, som hade målade naglar, uppträdde i riksdagen med låten ”Annars vore jag inte jag”, skriven av Jonas Gardell.

Gardell har i en debattartikel uttryckt sig kritiskt mot att Björn Söder (SD) blir andre vice talman. Han vänder sig emot Söders uttalanden, där han jämfört homosexualitet med pedofili och tidelag.

Flera klädda i folkdräkt

När riksdagen öppnade 2010 var flera sverigedemokrater klädda i folkdräkt, i år var förutom Björn Söder (SD) även Rosanna Dinamarca (V), Magdalena Andersson (S) och Åsa Romson (MP) klädda i folkdräkt.

Sverigedemokraten Kent Ekeroth nobbade dagens gudstjänst på grund av det som hände i Storkyrkan för fyra år sedan. Då predikade biskop Eva Brunne mot rasism, varpå sverigedemokraterna reste sig och tågade ut ut kyrkan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet