L-ledaren Jan Björklund talar på politikerveckan i Järva Foto: SVT

Björklund (L): ”SD gör skillnad på människor och människor”

Uppdaterad
Publicerad

Klyftorna i samhället stod i fokus när Liberalernas partiledare talade på Spånga IP. Men han passade också på att kritisera Sverigedemokraterna: ”Jag kommer aldrig medverka till att SD får politisk makt i vårt land”.

– Vi befinner oss i en av Sveriges största klyftor, sa Björklund i inledningen av sitt tal.

Han syftade på scenen för talet som ligger mittemellan det välbärgade Spånga och miljonprograms-områdena i Tensta.

Politikerveckan i Järva

– Det finns ingen större uppgift i svensk politik framöver än att överbygga denna klyfta. Sverige ska inte slitas isär. Sverige ska hållas samman.

TV: Se hela Jan Björklunds tal i SVT Play

”Människor berövas både trygghet och frihet”

Björklund talade om hur han träffa barn som inte kan få hjälp med läxor och pojkar som är fast i en hederskultur.

– Det här är ofrihetens Sverige och det är här den nya underklassens växer fram. Den här utvecklingen måste stoppas till varje pris, sa Björklund.  

– Det måste vara slut med att människor berövas både trygghet och frihet, fortsatte partiledaren.

Kritiserade socialdemokraterna

Jan Björklund vände ett anklagande finger mot socialdemokratin, som enligt Björklund cementerar klassklyftorna.

– Sverige är det land som har lägst andel enklare jobb inom hela EU. Det socialdemokraterna säger till er som står vi sidan av det är att vi tror inte på er, sa Björklund.

Lösningen stavas enligt Björklund socialliberalism, och en ökad social rörlighet.

– Oavsett vart man kommer ifrån ska man ha möjligheten att ta sig dit man vill, det är det som är socialliberalism, sa Björklund. 

Liberalernas partiledare pratade också om EU-samarbetet och hur det är viktigare än någonsin. Han underströk att människor inte ska tvingas lämna sina hem för att tigga på andra länders gator.

”Jag vet vad Sverigedemokraterna är för ett parti”

Björklund talade slutligen om de främlingsfientliga partiernas tillbakagång i Europa och nämnde det minskande stödet för Marine Le Pen i Frankrike. Sen vände han sig till Sverigedemokraterna.

-Jag vet vad Sverigedemokraterna är för ett parti, sa Jan Björklund.

– Det är ett parti som gör skillnad på människor och människor. Det är ett parti som har sina rötter i nynazismen. Det är ett parti som fortfarande har en fot kvar parkerad i den rasistiska myllan.  

– Jag kommer aldrig medverka till att Sverigedemokraterna får politisk makt i vårt land, sa Björklund.  

Interna strider

Liberalerna har den senaste tiden skakats av interna strider då Birgitta Ohlsson tillkännagivit att hon vill ta över som partiledare. 

LÄS MER: Birgitta Ohlsson utmanar Björklund om platsen som partiledare

Björklund har varit ledare för Liberalerna (före detta Folkpartiet) sedan 2007 och var utbildningsminister och vice statsminister i Fredrik Rienfeldts alliansregering.

Jan Björklund var den andre partiledaren som talade under politikerveckan i Järva. Först ut var Fi:s partiledare Victoria Kawesa som talade på lördagen. 

LÄS MER: Vicotria Kawesa: ”Vi måste välja vilket Sverige vi vill ha”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikerveckan i Järva

Mer i ämnet