Mats Knutson mötte Liberalernas Jan Björklund. Foto: SVT

Björklund sätter press på Carlsson Löfdahl att avgå

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiledare Jan Björklund ökar nu pressen på riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl att lämna riksdagen.

– Hon har agerat mycket olämpligt och förtroendeskadligt och bör omedelbart avgå, säger han i en intervju med SVT.

Emma Carlsson Löfdahl har tidigare uppgett att Liberalerna kände till hennes omdiskuterade lägenhetsupplägg i Stockholm. Liberalernas partiledare Jan Björklund förnekar detta.

– Nej. Den här informationen om att hon hyrt av sin make fick vi reda på när det avslöjades av media. Efter att noggrant ha granskat det gjorde vi en bedömning att det här inte går att försvara, säger Jan Björklund.

Emma Carlsson Löfdahl har hittills vägrat att lämna sin riksdagsplats och säger att hon vill invänta den juridiska granskningen. Men enligt Jan Björklund handlar det inte enbart om juridik.

– Hon har gjort fel, slår han fast.

– Det finns inte ett uttryckligt förbud mot ett sådant här upplägg där man hyr av sin make, men det är ju helt uppenbart att det inte är tänkt att man ska göra så. Och det är därför reaktionerna på detta har varit så kraftfulla.

”Hoppas hon väljer att lämna riksdagen”

Emma Carlsson Löfdahl har hyrt en bostadsrätt av sin make och begärt ut ersättning av riksdagen för belopp som ligger långt över bostadsrättens faktiska månadsavgift. Hyresupplägget uppmärksammades först av Aftonbladet och har kritiserats hårt i debatten. I torsdags uppmanade Liberalerna Emma Carlsson Löfdahl att lämna sin riksdagsplats, men i stället har hon lämnat Liberalerna och sitter kvar i riksdagen som så kallad politisk vilde.

– Jag hoppas att hon väljer att lämna riksdagen. Hon är invald som ledamot för Liberalerna och när hon då lämnar Liberalerna bör hon också lämna riksdagen, säger Björklund.

Liberalernas partiledare värjer sig också mot kritiken att partiledningen inte agerat på ett korrekt sätt i frågan om EU-parlamentarikern Cecilia Wikströms sidouppdrag.

Fokus på EU-valet

– Ingen av oss kände till omfattningen eller arvoderingsnivån, inriktningen på uppdragen eller att bolagen hade motiverat invalet av henne med hennes nätverk i Europa och i Europapolitiken, säger Jan Björklund.

– När det väl granskades kom vi fram till att det är olämpligt. Då bad vi henne att kliva av börsbolagen. Vi ville inte peta henne från listan. Men hon valde att behålla bolagsuppdragen och då fick hon i stället lämna listan.

Nu ska Liberalerna inom kort åter kalla samman partirådet för att utnämna en ny toppkandidat till EU-listan. Jan Björklund är medveten om att turbulensen inom partiet kan skada förtroendet för Liberalerna, men samtidigt försöker han tona ner betydelsen av detta:

– På kort sikt är det såklart inte bra, på längre sikt tror jag att det spelar mycket liten roll. Nu ska vi sätta ihop en ny EU-lista och fokusera på valet i maj.

Jan Björklund säger också att han inte kommer att ställa upp i EU-valet.

– Det är inte aktuellt.

Att hans parti har rasat i opinionsmätningarna under hösten och vintern beror på regeringsfrågan, menar han. Själv har Björklund redan aviserat sin avgång och i sommar kommer en ny partiledare att väljas.

Varnar M för SD-samarbete

Jan Björklund varnar dock Moderaterna för att politiskt närma sig Sverigedemokraterna. Det skulle kunna cementera det nuvarande samarbetet mellan Centerpartiet och Liberalerna och den rödgröna regeringen, menar han.

– Man måste vara fullständigt blind om man inte ser att ute i de moderata djupare leden finns det starka strömningar i den riktningen. En sådan utveckling skulle såklart påverka även vår inställning i regeringsfrågan.

Då skulle ni mera permanent kunna hamna i ett närmare samarbete med Socialdemokraterna?

– Ja, det skulle i alla fall inte underlätta ett återskapande av alliansen om Moderaterna närmar sig Sverigedemokraterna.

Öppnar för höjd moms

En viktig del i den regeringsuppgörelse som nu träffats är en ny skattereform. Jan Björklund vill ha sänkta skatter på arbete och företag, och samtidigt höjda miljöskatter. Han vill också trappa ner ränteavdragen i en sådan skatteuppgörelse. Nu öppnar han också för höjd moms.

Är det höjd moms du talar om?

– Ja, det är det.

Ska den tillbaka upp till de 25 procent i enhetlig moms som ni enades om i början av 1990-talet?

– Det finns olika sätt att göra det. Man kan tänka sig en enhetlig moms, men också att man höjer alla momssatser vi har nu någon enstaka procent, säger Björklund.

Han säger också att han vill ha en bred skatteuppgörelse där även Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, men säger att det kanske inte blir alldeles enkelt att nå en så bred samsyn om skattepolitiken.

Se hela intervjun Mats möter Jan Björklund i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.