Jan Björklund (L) håller tal på Järvaveckan. Foto: TT

Björklunds tal på Järvaveckan – vill vara en förnuftets röst

Uppdaterad
Publicerad

– Det tävlas om vem som har hårdast problembeskrivning och hårdast förslag, säger Liberalernas partiledare Jan Björklunds i sitt tal på Järvaveckan, som till stor del var ett försök att markera sig som ett parti som står för förnuftets röst i det rådande politiska klimatet.

– Det är ett race to the bottom där det tävlas om vem som kan övertrumfa vem i att måla upp en mörk bild av Sverige och komma med det ena mer extrema förslaget efter det andra, säger Björklund i början av talet.

Partiledaren nämner att vi lever i en tid där partier ”tävlar om vem som har hårdast problembeskrivning och hårdast förslag”.

Järvaveckan 2018

– Sverige behöver en mer nyanserad samhällsdebatt. Som inte bara handlar om hårda tag och som inte bara handlar om migration, säger partiledaren.

Björklund zoomar ut och beskriver de nationalistiska rörelserna runt om i Europa, och landar i att hotet mot den svenska liberala samhällsmodellen just nu hotas av högerextremismen, vänsterpopulismen och islamismen.

Skola för bättre integration

Björklund går sen in på migrationen och Liberalernas ställning i frågan. Partiledaren säger att vi inte kan gå tillbaka till migrationsreglerna som vi hade före 2015, men understryker att vi inte heller ska stänga våra gränser. Istället vill han se att fler länder i Europa tar ansvar över flyktingmottagandet.

Han lyfter upp jobb och språk, hedersförtryck och kriminalitet som några av integrationens största problem. Han landar i Liberalernas hjärtefråga – skolan – som det viktigaste verktyget för att förbättra situationen.

– Det finns ingen bättre integrationspolitik än en skola i världsklass.

Känga till Löven

I talet passar Björklund på att kritisera statsminister Stefan Löfven (S) för hans ”utspel om att skicka armén i förorten”. Förslaget var i själva verket Sverigedemokraternas, och handlade om att bekämpa gängkriminalitet med hjälp av militär. Efter SD:s förslag får Löfvén frågan av nyhetsbyrån TT om han utesluter att sätta in militär mot gängkriminalitet, varpå statministern svarar:

– Vi tittar på vad det finns för möjligheter, jag ser inte det som den första lösningen, men vi ska titta på hur vi får bort gängkriminaliteten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Järvaveckan 2018

Mer i ämnet