Foto: TT

Björn Söder om Finsbury Park-attacken: Offren förtjänar medlidande om de är oskyldiga

Uppdaterad
Publicerad

Offren för attacken vid Finsbury Park-moskén i London i söndags förtjänar medlidande, förutsatt att de är oskyldiga, det menar SD:s riksdagsledamot och tillika vice talman i riksdagen Björn Söder.

I måndags, dagen efter att en man i en skåpbil körde in i en folkmassa nära en moské vid Finsbury Park i norra London, var det många som reagerade på det senaste i raden av våldsamma dåd i Europa.

En av dem är Björn Söder, som skriver på sin Facebook-sida:

Attacken vid Finsbury Park moské

”Jag hoppas att den som utfört detta senaste attentatet får ett långt och kännbart straff. Han förtjänar inget annat. Offren däremot förtjänar, under förutsättning att de är och var oskyldiga, våra tankar och medlidande.”

LÄS MER: Detta vet vi – Misstänkt terrordåd i London

Väcker ilska

Söders utspel väcker reaktioner i sociala medier, ilska och undran över vad han menar.

”Undrar om Björn Söder tänkte likadant om offren för terrordådet på Drottninggatan. ”Förutsatt att de är och var oskyldiga.” Jisses”, skriver en användare på Twitter.

”Björn Söder, andre vice talman i riksdagen och rasist extraordinaire: 'hemskt att de blev överkörda, förutsatt att de är oskyldiga'.”, skriver en annan.

”En höna av en fjäder”

När SVT Nyheter får tag i Söder slår han ifrån sig mot kritiken som väckts.

– Jag tycker man försöker göra en höna av fjäder. Jag rensar mycket kommentarer, säger han och hänvisar till de tillrop andra användare lämnat under hans inlägg, och som varit olämpliga i Söders ögon.

Men det här gäller inte kommentarerna. Du skriver ” om offren var oskyldiga”: om de varit skyldiga – vad hade de varit skyldiga till?

– Gärningsmannen kunde ha vetat vilka offren var. Att de var muslimer, det kunde har varit så att han visste att de var hemvändande IS-terrorister, att de var mördare eller någonting annat.

LÄS MER: Theresa May: ”För hög tolerans för islamofobi”

”Jag hade blivit uthängd”

Han framhåller att han formulerat sig som han gjort på Facebook för att förekomma eventuella ”du kramar terrorister”-påhopp, om offren i efterspelet visat sig vara jihadister.

– Om jag då hade gått ut och känt medlidande, hade jag blivit uthängd för det, säger han.

Men han understryker återigen att han anser att det handlar om att göra en höna av en fjäder.

– Det är väl twittervänstern som dragit igång detta i vanlig ordning.

LÄS MER: Spänd stämning efter misstänkta terrordådet i Finsbury Park

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken vid Finsbury Park moské

Mer i ämnet