ANALYS: Fem svåra prövningar för Magdalena Andersson – om hon blir ny S-ledare

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Magdalena Andersson kommer att ställas inför en rad svåra prövningar om hon väljs till Socialdemokraternas nya partiledare. Den mest omedelbara utmaningen är att bli utsedd till statsminister.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Socialdemokraternas valberedning nominerar Magdalena Andersson som ny partiledare. Här är hennes viktigaste utmaningar:

# Att överhuvudtaget bli vald till statsminister

Sannolikt krävs att regeringen kan prestera en budget som är så attraktiv att både Centerpartiet och Vänsterpartiet kan rösta ja till den och samtidigt släppa fram en ny socialdemokratisk partiledare som statsminister. Ett alternativ är att dessa partier accepterar statsministern, men utan att rösta ja till budgeten. Då kan en ny socialdemokratisk statsminister tvingas regera landet på en moderatbudget under valåret 2022.

Politikbyrån

Ingen bra start, precis, men ändå bättre än om en majoritet i riksdagen avvisar både budgeten och den nya partiledaren som statsminister. Då blir det regeringskris.

# Att bygga ett långsiktigt samarbete i riksdagen för att kunna regera Sverige

Sedan januariavtalet sprack saknar regeringen majoritet i riksdagen för sin budget. Mandatmatematiken är enkel: För att kunna styra landet behöver en socialdemokratisk statsminister stöd av både Centerpartiet och Vänsterpartiet. Inget i opinionsutvecklingen tyder på att detta kommer att förändras efter valet 2022.

Men det innebär att dessa partier också måste kunna förhandla med varandra, vilket C-ledaren Annie Lööf ständigt avvisar. Frågan är politiskt känslig inom Centerpartiet, som ser Vänsterpartiet som ett ytterkantsparti. För en ny socialdemokratisk partiledare är det avgörande att kunna få med dessa båda partier i ett regeringssamarbete.

# Att vända den nedåtgående trenden i opinionen

Vid en internationell jämförelse är det svenska socialdemokratiska partiet tämligen starkt. Det är också Sveriges klart största parti.

Dagens nivåer i opinionen, runt 25 procent, är emellertid ett historiskt svagt opinionsstöd. Socialdemokraterna har under lång tid förlorat väljarstöd och internt pågår diskussionen hur partiet ska kunna växa igen.

# Lansera en ny politik för Sverige

För en ny partiledare och statsminister är det avgörande att ta det politiska initiativet. Det kan handla om klimatpolitiken, jobben, ekonomisk jämlikhet eller ett program mot brottsligheten. Särskilt viktigt är detta för dagens socialdemokrati.

Efter flera års samarbete med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har Socialdemokraternas politiska profil blivit otydlig. Kompromisserna i januariavtalet om den ekonomiska politiken och kompromisserna med Miljöpartiet i bland annat migrationsfrågan har skapat otydlighet kring var Socialdemokraterna står och vad partiet vill.

# Att bli ett flöte för sitt parti

Partiledare är flöten eller sänken för sitt parti. Antingen kan de hjälpa till att dra in väljare, eller att stöta bort väljare.

Allt talar just nu för Magdalena Andersson som Löfvens efterträdare. Partiet vill ha en kvinna, och det är svårt att se att någon annan av kandidaterna kan matcha hennes kompetens och erfarenhet. Uppdraget som partiledare handlar dock inte enbart om kunskaper. Utbildad på Handelshögskolan och Harvard kan hon slå de flesta på fingrarna när det gäller nationalekonomi. Men både partikamrater och politiska motståndare vittnar om en politiker som kan uppträda bryskt och ibland nedlåtande. För Magdalena Andersson kan det också bli en utmaning att framstå som folklig.

Se Politikbyråns avsnitt Bulldozern om valet av ny S-ledare.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Politikbyrån

Mer i ämnet