Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finansmarknadsminister Max Elger har kallat olika myndigheter och branschföreträdare till möte om elbolagens påstått hävda avtal. Arkivbild. Foto: TT

Ministern begär lista över företag som vill säga upp elavtal

Uppdaterad
Publicerad

Finansmarknadsminister Max Elger (S) har under onsdagen haft möte med Energiföretagen och olika myndigheter med anledning av Sveriges Radios uppgifter om att elbolag vill säga upp bundna elavtal med kunderna. Det framkom under mötena att ett bolag som planerar denna åtgärd.

– Mina myndigheter har klargjort att det i det allmänna fallet inte är brukligt att hänvisa till force majeure om förmåga att leverera föreligger. Utgångspunkten är alltid att avtal ska hållas, säger finansmarknadsministern på en pressträff under onsdagseftermiddagen.

Enligt Sveriges Radios Ekoredaktions källor finns det vissa elbolag som vill säga upp långa fleråriga elavtal med privatkunder med hänvisning till klausulen force majeure.

Men anledning av avslöjandet har finansmarknadsminister Max Elger (S) kallat till sig branschorganisationen Energiföretagen, Konsumentverket, Allmänna reklamationsnämnden och Energimarknadsinspektionen för ett möte.

Under onsdagen höll finansmarknadsministern en pressträff för att presentera vad som framkommit under mötena med berörda aktörer.

– Det här skapar såklart mycket oro för konsumenterna, säger han.

Endast ett bolag vill säga upp bundna elavtal

Max Elger har gett Energiföretagen i uppgift att återkomma med en lista av elbolag som kan vara aktuella. Av deras 109 medlemmar, har 90 procent under dagen inkommit med svar. Av dessa har 93 procent meddelat att de inte kommer att säga upp fasta elavtal med hänvisning till force majeure och 6 procent har inte tagit ställning.

I nuläget finns det dock ett bolag som har meddelat att de tänker använda sig av force majeure och försöka säga upp långa fleråriga elavtal.

– Det är mycket beklagligt om de (konsumenterna) inte kan räkna med denna trygghet, säger Max Elger.

Finansmarknadsministern vill inte säga vilket bolag det rör sig om, utan uppger att han inte har den informationen.

Rättväsendets uppgift att avgöra

Enligt Ekots källor skulle nuvarande situation med strypta gasleveranser och skenande elpriser kunna anses vara force majeure, en oförutsedd händelse, som grundar sig i kriget i Ukraina.

Max Elger vill inte uttala sig om ifall ett åberopande av force majeure är tillämplig.

– Det är inte min uppgift, om detta skulle bli ett rättsfall, är det upp till rättsväsendet att göra en sådan bedömning.

I ett mejl till SVT skriver Energiföretagen att det var en anonym enkät som finansmarknadsministern hänvisade till och att det inte går att se vilket bolag det rör sig om:

”Den enkät som regeringen hänvisade sig till i sin presskonferens var en anonymiserad enkät, vi har ingen information om enskilda bolags svar. Vi är säkra på att varje bolag har en nära dialog med sina kunder om deras gemensamma avtal.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.