Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bolund (MP) kritiserar användandet av misstroendehot för att påverka reformer: ”Kan skada Sverige”

Bolund (MP) om misstroendehotet: ”Skadligt för Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Misstroende som redskap för att påverka reformer borde användas mer sparsamt – för att inte skada Sverige. Det säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund i SVT:s Mats möter, med anledning av den senaste tidens turbulens kring de kritiserade planerna för Arbetsförmedlingen.

Efter hot om misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och hård kritik från oppositionen kom så beskedet: regeringen ändrar planerna för Arbetsförmedlingen.

Det har minst sagt varit en turbulent tid för regeringen, där Miljöpartiet ingår. I SVT:s Mats möter svarar Per Bolund, språkrör för partiet, på hur han ser på eventuella återkommande politiska kriser framöver – och krav på nya misstroendeomröstningar.

– Det tror och hoppas jag inte, för det vore inte bra för Sverige. Man brukar ibland prata om begreppet ”konstruktiv opposition”, att även oppositionen har ett ansvar att se till så att vårt land faktiskt kan styras, och att vi kan få igenom de politiska reformer som behövs. Där hoppas vi verkligen på att oppositionen är beredd att ta sitt ansvar.

Menar du att oppositionen var oansvarig under diskussionen om Arbetsförmedlingen?

– Nej. Jag tycker att man ska fundera över hur man använder de verktyg man har fått genom lagstiftningen.

”Skulle vara skadligt för Sverige”

MP-språkröret menar att misstroendevotumet använts ”väldigt sparsamt” i Sveriges politiska historia – och att det finns fog för det.

– Om man börjar använda misstroendevotum i tid och otid, för att försöka påverka och vara emot reformer som är på väg fram, så tror jag att det skulle vara skadligt för Sverige.

På vilket sätt då?

– För att det inte ger en förutsättning att genomföra en politiska agenda, som vi ändå har ett väldigt brett stöd för i Sveriges riksdag, svarar Per Bolund.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mats möter

Mer i ämnet