Hallunda, utanför Stockholm är uppsatt på listan över ”Särskilt utsatta områden” som ssammanställts av NOA, nationella oerativa avdelningen 2017. Foto: TT

Brå: Lågt förtroende för rättsväsendet i socialt utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för polis och rättsväsendet är lågt i Sveriges 61 socialt utsatta områden. Det visar

Brottsförebyggande rådets undersökning. Förutom att uppleva sig bli trakasserade av polisen, florerar även myter kring svenska myndigheter bland den halv miljon människor som bor i utsatta områden.

I rapporten ”Relationen till rättsväsendet i socialt utsatta områden” utgår Brå från polisens 61 områden som de har identifierat som utsatta. Där har Brå gjort intervjuer och enkäter för att undersöka hur befolkningen i dessa områden ser på bland annat sitt förtroende för polisen, domstolar samt påverkan från kriminella.

– Förtroendet för polisen är lägre i socialt utsatta områden. Samtidigt är otryggheten och oron för att utsättas för våldsbrott och även utsattheten för våldsbrott hög, säger Erik Nilsson, utredare på Brå.

Bland boende i områdena finns bilden av att polisen är ineffektiv och inte kan skydda individer i området, medan andra upplever sig bli trakasserade av polisen.

”Måste in med mjukare åtgärder också”

Gunnar Appelgren, som ansvarar för Stockholmspolisens särskilda insats i de utsatta områdena, känner igen den bilden.

– Vi måste bli ännu bättre på att utöka visitation för att komma åt vapen, knivar och narkotika, men vi måste göra det på rätt personer. Och det tror jag kan vara tillitsdrivande åt rätt håll. Vi har ett hårt arbete 15-20 år framför oss, säger han.

”Parallella samhällsstrukturer ett laddat begrepp”

Brå har i rapporten också undersökt det som benämns som parallella samhällsstrukturer, ett laddat begrepp enligt Johanna Skinnari, projektledare på Brå.

Den definitionen som Brå har använt handlar till exempel om förekomsten av egen rättskipning, om man jobbar svart eller om man har egna trygghetssystem.

– Vi ser inslag av grupper som är baserade på gemensam etnicitet, släkt eller religion, där de kan ha alternativa system och utöva inflytande, men då på de boende som redan ingår i den här gruppen, säger Johanna Skinnari.

Florerar myter kring myndigheter

Svaren från Brås trappuppgångsstudie visar att kring 70 procent av de boende tycker att kriminella påverkar människor i områdena genom att skrämma folk från att vittna, ringa polisen, röra sig fritt i samhället eller att säga ifrån när man ser någon vandalisera egendom.

Bettan Byvald, som är socialarbetare i Angered i Göteborg, känner också igen bilden av misstron mot myndigheter, och hon märker att det florerar myter i de utsatta områdena.

– Det kan handla om att saker som ”polisen är aldrig här”, och att ”socialtjänsten tar våra barn om vi anmäler”. Vi socialarbetare söker upp grupperna och lyssnar. Vi möter och stärker de grupper som är utsatta för parallella systemen. Jag tycker vi ska vara fler socialarbetare som ska träffa människor där de bor, för vi har lämnat den här arenan, säger hon.

Polisen delar in Sveriges utsatta områden i tre kategorier:

Särskilt utsatt område (23)  kännetecknas av en social problematik och kriminell närvaro som lett till en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag. Läget anses vara akut.

Utsatt område (32)  är geografiskt avgränsat och karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Inverkan är snarare knutet till den sociala kontexten i området än de kriminellas utstuderade vilja att ta makten och kontrollera lokalsamhället. Läget anses allvarligt.

Riskområde (6)  kännetecknas av att det befinner sig i riskzonen att bli ett särskilt utsatt område. Något eller några av de fastställda kriterierna saknas. Läget anses alarmerande.

Särskilt utsatta områden:

Vivalla, Örebro

Gottsunda, Uppsala

Alby, Botkyrka

Fittja, Botkyrka

Hallunda/Norsborg, Botkyrka

Husby, Stockholm

Rinkeby/Tensta, Stockholm

Ronna/Geneta/Lina, Södertälje

Araby, Växjö

Karlslund, Landskrona

Nydala/Hermodsdal/Lindängen, Malmö

Rosengård söder om Amiralsgatan, Malmö

Södra Sofielund (Seved), Malmö

Bergsjön, Göteborg

Biskopsgården, Göteborg

Gårdsten, Göteborg

Hammarkullen, Göteborg

Hjällbo, Göteborg

Lövgärdet, Göteborg

Tynnered/Grevgården/Opaltorget, V Frölunda

Hässleholmen/Hulta, Borås

Norrby, Borås

Skäggetorp, Linköping

Utsatta områden:

Bäckby, Västerås

Brandbergen, Haninge

Jordbro, Haninge

Skogås, Huddinge

Vårby, Huddinge

Sångvägen, Järfälla

Termovägen, Järfälla

Edsberg, Sollentuna

Bredäng, Stockholm

Hagsätra/Rågsved, Stockholm

Hässelby/Vällingby, Stockholm

Vårberg, Stockholm

Älvsjö/Solberga, Stockholm

Östberga, Stockholm

Rissne/Hallonbergen, Sundbyberg

Fornhöjden, Södertälje

Hovsjö, Södertälje

Finnsta, Upplands Bro

Smedby, Upplands Väsby

Charlottesborg, Kristianstad

Gamlegården, Kristianstad

Hisings Backa, Göteborg

Rannebergen, Göteborg

Andersberg, Halmstad

Kronogården/Lextorp, Trollhättan

Fröslunda, Eskilstuna

Lagersberg, Eskilstuna

Skiftinge, Eskilstuna

Råslätt, Jönköping

Hageby, Norrköping

Klockaretorpet, Norrköping

Navestad, Norrköping

Riskområden:

Tjärna Ängar, Borlänge

Oxhagen/Varberga, Örebro

Tureberg, Sollentuna

Dalhem/Drottninghög/Fredriksberg, Helsingborg

Söder, Helsingborg

Holma/Kroksbäck/Bellevuegården, Malmö

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.