Centerpartiet: Kaoset är inte skapat av oss

Uppdaterad
Publicerad

Attacker från både Miljöpartiet och oppositionen. Efter beslutet att släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister för att sedan låta oppositionens budget gå igenom har Centerpartiet av vissa fått skulden för den politiska oredan.

– Kaoset är inte orsakat av oss, säger Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Martin Ådahl i Aktuellt.

Centerpartiet hade en av huvudrollerna under onsdagens händelserika dag i svensk politik. Partiet valde att släppa fram en socialdemokratisk statsminister, men man var inte beredd att stödja regeringens budget, något som gjorde att budgeten från M, KD och SD istället gick igenom.

Valen upprörde både Miljöpartiet och oppositionen.

Regeringskrisen vintern 2021

– Vi är djupt besvikna. Vi uppfattar att deras agerande beror mer på politiskt spel, säger MP:s språkrör Per Bolund.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch menar att Centerpartiet, i och med dagens beslut, gett båda partierna på ytterkanten inflytande.

– De släpper fram en statsminister som förhandlat med Vänsterpartiet och en budget som vi har tagit fram med Sverigedemokraterna, säger Ebba Busch i Aktuellt, och får medhåll av Moderatledaren Ulf Kristersson.

– De är svårbegripliga måste jag säga. Om de hade velat hade de kunnat rösta in en borgerlig regering, men det ville de inte, säger Ulf Kristersson.

”Regeringen borde räknat ut”

Men Martin Ådahl håller inte med om kritiken mot partiets beslut.

– Kaoset är inte orsakat av oss, säger han och fortsätter:

– Vi röstade på vår budget, vi har ett ansvar att stå för vår politik. Vi öppnade för att avstå från praxis om regeringen valde att luta budgeten åt mitten och höll extrempartierna borta.

Ådahl tycker att regeringen borde ha räknat ut att ett stöd från Centerpartiet var uteslutet i och med förhandlingarna med Vänsterpartiet. Enligt honom vill C fortsatt se en uppgörelse i den politiska mitten.

– Man söker ett aktivt samarbete med V under flera veckor. Då kan alla räkna ut att vi inte frångår 30 år av praxis och städar upp efter den här röran som andra har skapat, säger Ådahl.

Han beskyllde även Miljöpartiet för att vara orsaken till den politiska oredan, vilket den avgående miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) anser är märkligt, säger han i SVT:s Morgonstudion på tordagen.

– Genom Centerpartiets agerande gick budgeten som SD förhandlat igenom riksdagen. Vår uppgift är inte att administrera Sverigedemokraternas ekonomiska uppgörelser, vi vill genomföra grön politik. De förutsättningarna finns inte nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringskrisen vintern 2021

Mer i ämnet