SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein. Foto: SVT

”C och FP går på tvärs mot M”

Uppdaterad
Publicerad

Både Centerpartiet och Folkpartiet utmanar med en politik som går på tvärs med vad Moderaterna vill. De små partierna vill att Sverige ska ha en arbetsmarknadspolitik enligt dansk modell, där en av  grundpelarna är en uppluckrad arbetsrätt.

Den danska modellen kallas ”flexicurity” och utgår ifrån att a-kassan ska vara generös samtidigt som arbetsrätten förändras så att makten förskjuts till arbetsgivarna.

Tanken är att flexicurity ska leda till att människor vågar ta större risker och flytta och byta jobb. Rörligheten på arbetsmarknaden ska öka, som det brukar heta.

Centerpartiet har drivit frågan om förändringar i lagen om anställningsskydd ända sedan alliansen tillträdde.

Vill undvika konflikt med LO

Maud Olofsson reste kravet så ofta hon kunde utan att få något gehör från Moderaterna. För förändringar i arbetsrätten får både Fredrik Reinfeldt och Anders Borg att se rött eftersom de inte vill komma i konflikt med LO.

I måndags var det Moderaternas dag i Almedalen. På dagen lanserade Fredrik Reinfeldt regeringens så kallade jobbpakt där bland andra LO och Svenskt Näringsliv förväntas komma överens med regeringen om en modell för hur unga människor ska komma in på arbetsmarknaden.

Senare på kvällen höll Fredrik Reinfeldt ett tal, där han hyllade gamla arbetarideal och gjorde skiftarbetarna till Nya Moderaternas hjältar. Dagarna efter ställer sig Jan Björklund och Annie Lööf på scenen och för ut ett budskap som undergräver Fredrik Reinfeldts ställning i förhållande till LO och de socialdemokratiska väljare han vill locka över blockgränsen.

Lär inte ge vika

Moderaterna utmanas också när det gäller avgifterna till a-kassan. Såväl Kristdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet vill ändra reglerna så att avgifterna blir desamma oavsett vilket fackförbund man tillhör.

De små partierna är tillsammans ungefär hälften så stora som Moderaterna, men de försöker pressa Moderaterna, som i kraft av sin storlek dominerar regeringen och innehar de tyngsta ministerposterna. Sannolikheten för att Moderaterna ska ge vika är dock liten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2012

Mer i ämnet