SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein. Foto: SVT

”C och FP går på tvärs mot M”

Uppdaterad
Publicerad

Både Centerpartiet och Folkpartiet utmanar med en politik som går på tvärs med vad Moderaterna vill. De små partierna vill att Sverige ska ha en arbetsmarknadspolitik enligt dansk modell, där en av  grundpelarna är en uppluckrad arbetsrätt.

Den danska modellen kallas ”flexicurity” ochutgår ifrån att a-kassan ska vara generös samtidigt som arbetsrätten förändrasså att makten förskjuts till arbetsgivarna.

Tanken är att flexicurity ska ledatill att människor vågar ta större risker och flytta och byta jobb. Rörlighetenpå arbetsmarknaden ska öka, som det brukar heta.

Almedalen 2012

Centerpartiet har drivit frågan omförändringar i lagen om anställningsskydd ända sedan alliansen tillträdde.

Vill undvika konflikt med LO

MaudOlofsson reste kravet så ofta hon kunde utan att få något gehör frånModeraterna. För förändringar i arbetsrätten får både Fredrik Reinfeldt ochAnders Borg att se rött eftersom de inte vill komma i konflikt med LO.

I måndags var det Moderaternas dag iAlmedalen. På dagen lanserade Fredrik Reinfeldt regeringens så kallade jobbpaktdär bland andra LO och Svenskt Näringsliv förväntas komma överens medregeringen om en modell för hur unga människor ska komma in på arbetsmarknaden.

Senare på kvällen höll Fredrik Reinfeldt ett tal, där han hyllade gamlaarbetarideal och gjorde skiftarbetarna till Nya Moderaternas hjältar. Dagarnaefter ställer sig Jan Björklund och Annie Lööf på scenen och för ut ett budskapsom undergräver Fredrik Reinfeldts ställning i förhållande till LO och desocialdemokratiska väljare han vill locka över blockgränsen.

Lär inte ge vika

Moderaterna utmanas också när det gälleravgifterna till a-kassan. Såväl Kristdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet villändra reglerna så att avgifterna blir desamma oavsett vilket fackförbund mantillhör.

De små partierna är tillsammans ungefär hälften så stora som Moderaterna,men de försöker pressa Moderaterna, som i kraft av sin storlek dominerarregeringen och innehar de tyngsta ministerposterna. Sannolikheten för attModeraterna ska ge vika är dock liten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2012

Mer i ämnet