Chatt om stillasittande barn

Uppdaterad
Publicerad

Barnläkaren Annika Janson tog emot läsarfrågor om hur man kan få sina barn att röra sig mer.

Lena: Vi har funderat på att införa en slags tidsbank för att sitta med dator och padda. Vår son är sju år. Är det en bra idé? Förstår han ”modellen”?

Annika Janson: Ja, det tror jag att han kommer att göra! 7-åringar brukar vara jättebra på den typen av överenskommelser. Kanske kan det fungera så att en timme ute ger en timme framför paddan, tex. Jag tycker att alla typer av ”regler” för skärmtid är väldigt bra att ha.

Barn allt mer stillasittande

Lyckat till.

Yasmine: Hej! Är inte detta bara samma gamla moraliserande över teknikutvecklingen som pågått i 30 år? Barnen utvecklas också av skärmen!

Annika Janson: Absolut finns det väldigt många saker med Ipad och datorer som är bra och stimulerande, också för barn. problemet är väl konkurrensen om tiden, att det blir så många timmar och att barnen lätt ”fastnar” framför spel och annat som är byggda för att fånga och hålla kvar deras intresse. 

Lukas: Hej! Mina barn rör sig hela tiden – men har också en skärm framför sig rätt ofta. Är inte kombinationen av att röra på sig och utvecklas i pedagogiska spel rätt bra?

Annika Janson: Det här är intressant för så ser det ut i forskningen också, att det finns grupper av barn som dels har fler stillastittande timmar men också rör sig mer. Det är mer uppdelat än förr mellan aktivitet och stillasittande. Det är förstås helt OK. Barn som rör sig väldigt mycket, och de finns, behöver absolut vila ibland!

Kolvikscallis: Vad har du för belägg att det finns fler farligare människor idag än förr? Sådant uttalande förstärker föräldrarnas rädsla att släppa ut barnen.

Annika Janson: Ledsen, jag vet inte varför jag tror det, det får vi fråga Brottsförebyggande rådet om! Men jag tänker på min barndoms pilsnerfarmbröder som ganska harmlösa jämfört med en del av de människor jag möter utomhus idag.

Lovisa: Hej! Jag har en lillebror som jag anser sitter alldeles för mycket vid datorn. Mina föräldrar tar dock inte tag i detta och jag som storasyster har svårt att göra något åt saken. Men finns det något jag kan göra?

Annika Janson: Så fint att du vill hjälpa din bror. Det är svårt att tävla med datorn, men ibland kan man ju använda de digitala redskap som finns. Det finns flera bra appar, tex Moves, där man samlar steg på sin mobiltelefon. Kanske tycker han att det kan vara kul? Kanske kan du utmana din bror, eller besämma att när ni tillsammans gått tex 100 000 steg  går ni på bio. Eller be honom visa dig något utomhus som han är bra på, men inte du? Jag tror att du ska prata med era föräldrar också, så att de kan stötta från sitt håll.

Suset: Om barn vistas på förskolan är de oftast väldigt fysiskt aktiva i verksamheten. Kan det då vara vilsamt att ”vila” med iPad en stund?

Annika Janson: Det är helt OK, barn behöver vila och varva ner ibland. Små barn rör sig naturligt på det viset: full fart och sen paus, och så full fart igen!

bob: Vad ska man göra om barnet inte vill idrotta

Annika Janson: Många barn tycker att idrott, särksilt tävlingsidrott är lite otäckt eller tråkigt.  Men idrott behöver ju itne vara simtävlingar och höjdhopp.  Det kan ju fungera att söka aktiviteter som förenar fysisk aktivitet med samvaro och gemenskap som inte är tävlingsinriktad, som scouter eller att bara leka i simhallen. All aktivitet som innebär rörelser är förstås av godo.

Stina: Vad finns det för risker med stillasittande förutom övervikt?

Annika Janson: Små barn tränar ju sin motorik, balans och koordination nrä de rör sig och lär sig hur den egna kroppen orkar och fungerar. Många tunga barn som jag träffar blir tex rädda när de blir andfådda, för de är ovana vid känslan. Det finns ockxså gnaska övertygande forksning om att barn kan bli rastlösa och oroliga av att inte kunna röra sig, och därmed blir det ju svårare att sitta still när man ska göra det, tex i förskolan.

Maja: Jag har en tvååring och två tvillingar på 8 månader som jag är hemma själv med under dagarna. Eftersom det är lite för kallt ligga ute på en filt just nu i Umeå för de två yngsta barnen blir det att vi bara går ut och leker de två timmar då de sover i vagnen. Har du några tips på hur jag skulle kunna arrangera det hela så vi kan vara ute och leka mer allihopa (även när det regnar och är lite kallare)?

Annika Janson: Hej! Ja, det är svårt att räcka till åt tre små barn! Jag tycker det är bra och beundransvärt att du gör precis som du gör, och använder småbarnens sovtid så att det stora barnet  kan leka ute. Sedan är ju en av mina käpphästar att försöka låta barnet promenera själv, även om det förstås är frestande att ställa barnet på ståplattan eller i småbarnsvagnen.

Minecraftföräldrar : Min sexåring har suttit bredvid sin storebror vid surfplattan sen han lärde sig att sitta, och han har fått spela sen han klarade det. Detta dock under begränsad tid men oftast en stund varje dag. Nu skräms vi av hans starka begär efter att spela, han gör vad som helst för att få skärmtid. Vi har skärmfri tid, oftast en vecka per månad, men det tar några dagar att släppa tanken, sen går det bra. Barnen får spela helgmorgnar, och några timmar en del vardagar. Min fråga är dock, har vi genom tidig exponering, och senare genom begränsning av spelandet skapat en spelmissbrukare, eller missbrukspersonlighet? Han är aldrig annars så arg och ledsen som när det handlar om detta.

Annika Janson: Utan att känna ert barn så tror jag inte det. Barn är mästerliga förhandlare och han gillar sina spel och han blir arg för att han inte får som han vill, förstås.  Ni vuxna har kommit överens om gränser som ni håller fast vid, det tror jag är bra. Sedan är det ju nästan alltid enklare att avleda och locka till annat än att ta strid om Ipaden. Men, det är starka krafter och det är ännu ett uppdrag för föräldrar att försöka ta vara på det goda som datorerna för med sig utan att det blir på tok för mycket.

Sjukgymnasten: Jag är glad för att ämnet tas upp! Jag har försökt lyfta frågan på barnens förskola, hur de jobbar med detta, men fått dålig respons. Inte ens självklart med daglig utevistelse... Hur tror du man kan få förskola/skola att arbeta mer aktivt för att öka chanserna att man når WHOs rekomendation? Jag tänker ungefär som det självklara att man serverar mat och mellanmål som överensstämmer med kostrekomendationerna... Kan du gissa hur långt tid det tar att komma dithän( – tror du vi nånsin kommer dit)? Sen är det givet att vi föräldrar har ett stort ansvar, men barnen spenderar ju en stor del av sin tid i förskola/skola.

Annika Janson: Din parallell med mellanmålen är väldigt bra. Jag tror att vi är på rätt väg. När vi började tala om barns övervikt för 15-20 år sedan serverades kräm och saftsoppor på nästan alla förskolor. Det finns idag en helt annan medvetenhet om hur viktigt det är med bra mellanmål och där har förskolan gjort ett jättejobb. Jag tror att vi kan föra samma samtal om betydlesen av utomhusle och utevistelse och att vi kommer att uppnå rekommendationerna i skola och förskola inom 5-10 år.  ”Ur-och skur” dagisen är också förebilder kring utevistelse. Ibland säger förkolepersonal att det är förädlrarna som tycker det är jobbigt och kallt för barnen att vara ute. Kanske en bra sak att ta upp på föräldramöten, och stötta det praktiska tex genom att komma överens om att man lämnar redan ordentligt påklädda barn för utevistelse på morgonen.

Johannes: Hej, i inslaget framgår det inte varför det skulle vara farligt för en 4-åring att röra sig mindre (på helgen) än för 20-30 år sedan. Om barnet rör sig på vardagarna och inte verkar ha t ex anlag för övervikt undrar jag om det verkligen är så farligt. Förtydliga gärna vad är det som påverkas.

Annika Janson: Utevistelse och fysisk aktivitet påverkar barnets motorik, koordination och balans och sannolikt även barnets förmåga att sitta still och koncentera sig när det behövs. Lagom av båda är bäst, tror jag, med lugna aktiviteter varvade med utevistelse och lek.

Stephen: Min dotter älskar alla spel på paddan och kollar gärna på barnprogram på SVT Play. Hur får jag henne att lägga ifrån sig skärmen – och hur farligt är det egentligen om hon inte gör det?

Annika Janson: Du skriver inte hur gammal din dotter är, men jag tycker det är bra att du bestämmer en slags rutin för din dotter, tex att hon får använda plattan en halvtimme och titta på TV en timme varje dag. Det är svårt för barnen att ”släppa” TV och platta eftersom utbudet är så stort och roligt och just därför tror jag att det är bra att ha en ganska tydlig regler. Man kan ju tänka att det är regler ungefär som att borsta tänderna eller inte springa ut i gatan, något som du som mamma får och kan bestämma.

Michael: Finns det forskning som visar på skillnader mellan barn som bor nära polcirkeln där det är kallt och mörkt halva året och barn som bor nära ekvatorn? Tips till forskning annars. Micke – pappa till två

Annika Janson: Bra ide! Inte som jag känner till. Albert Engström skrev om att ”sy in barnen för vintern” och det finns säkert stora skillander. Du får forska eller ge oss anslag för polarforskning!

Hans: Vad gör det att de i årskurs fem rör sig mycket mindre nu än tidigare? Vad är de långsiktiga konsekvenserna?

Annika Janson: En viktig fråga för justt i de åldrarna har vi tex ganska säkra data som visar att övervikt har blivit 4 ggr så vanligt som för 30-40 år sedan. Flera av våra stora folksjukdomar (diabetes typ2, hjärt- och kärlsjukdom) är kopplade till höga insulinnnivåer och det är lättare att få höga insulinnivåer om man är överviktig och stillasittande. Därför hjälper fysisk aktivitet mot flera av våra vanligaste stora folksjukdomar. Vi märker också att grupper av barn har dålig kondition och en klumpig motorik, även om det förstås inte gäller alla som är stillasittande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn allt mer stillasittande

Mer i ämnet