Journalisten Fredrik Virtanen har stämt skribenten Cissi Wallin för förtal. Nu är åtal väckt. Foto: TT

Cissi Wallin utreds för grovt förtal av Virtanen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att den före detta Aftonbladetprofilen Fredrik Virtanen polisanmält skribenten Cissi Wallin, som öppet anklagar honom för våldtäkt, utreds hon nu för grovt förtal.

– Anses det jag gjort – att stå upp för min och andra kvinnors rätt till upprättelse – brottsligt, då får man kalla mig brottsling, skriver Cissi Wallin i en kommentar till SVT Nyheter.

Skribenten Cissi Wallin var en av de första i Sverige att på sociala medier anklaga en offentlig person för övergrepp när #metoo-rörelsen drog igång i höstas.

Nu anklagar Fredrik Virtanen Wallin för att ha förtalat honom. SVT Nyheter har varit i kontakt med båda parter, som har valt att svara på frågor skriftligt.

#metoo och Fredrik Virtanen

– Den anmälan jag uppmanade henne att göra mot mig är utredd och avfärdad sedan länge. Varför kan alla läsa i den omfattande förundersökningen. Nu väntar en ny rättsprocess som också måste respekteras, skriver Fredrik Virtanen till SVT Nyheter. 

Fick lämna sitt jobb

Efter att Cissi Wallin 2011 polisanmält Fredrik Virtanen för bland annat våldtäkt inleddes en förundersökning, som lades ner 2012. När Cissi Wallin gick ut med hans namn i höstas inledde Aftonbladet en internutredning och parterna enades ”i samråd” om att Fredrik Virtanen skulle lämna sin tjänst

Efter att Fredrik Virtanen anmält Cissi Wallin gav kammaråklagare Malin Arentoft direktiv om att förhör skulle hållas med alla inblandade.

– Rent generellt när det gäller förtal så undersöker man tre saker: Ett – vilken typ av påstående handlar det om? Två – vilken spridning har det här påståendet fått? Tre – vilka konsekvenser har det fått för den som har blivit utpekad, säger kammaråklagare Malin Arentoft.

Wallin: Har stått upp

Cissi Wallin menar att hon valde att publicera Virtanens namn för att ge sin version av vad som hänt. 

– Jag har berättat min version. Stått upp för min polisanmälan och för andra kvinnor han utsatt, skriver hon.

Cissi Wallin är inte överraskad över anmälningen och inte heller ångerfull över namnpubliceringen.

– Anses det jag har gjort – att stå upp för min och andra kvinnors rätt till upprättelse – brottsligt, då får man kalla mig brottsling, skriver hon. 

Virtanen: En lynchjustis

Fredrik Virtanen menar att det finns en laglöshet på sociala medier som hotar demokratin.

– Dagligen utpekas oskyldiga på nätet av människor med personliga agendor och själviska motiv. Ett samhälle går sönder med parallella domstolar. Å ena sidan ett rättsväsende, å andra sidan en lynchjustis som hänger ut folk och godtyckligt dömer efter tidens opinioner och trender. Jag är innerligt tacksam för att staten tar problemet på största allvar och hoppas att rättvisa till sist ska skipas, skriver han.

”Kvinnor och barn misstros”

Cissi Wallin menar att rättsväsendet i dag inte fungerar för våldsutsatta kvinnor.

– Vi måste ha ett fungerande rättssamhälle. Det har vi inte i nuläget, när kvinnor och barn ständigt misstros och ser sina förövare friade. När våra anmälningar, även när det finns bevis, läggs på hög och läggs ner. Metoo har varit och är en motreaktion på det.

Hon är också redo att ta sitt straff, om förundersökningen leder till ett åtal och fällande dom.

– Jag gjorde detta för att främst varna andra för en person som kunnat begå övergrepp och utöva maktmissbruk utan konsekvenser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#metoo och Fredrik Virtanen

Mer i ämnet