Jim Acosta är nyhetskanalen CNN:s främste Vita huset-korrespondent och har arbetat med att bevaka det amerikanska maktcentret under fem års tid. Nu har hans pressackreditering dragits in. Visa alla (2)
Visa alla (2)

CNN tar seger mot Trump: Jim Acosta får tillbaka ackreditering

Uppdaterad
Publicerad

Den federala domaren Timothy Kelly har beordrat Vita huset att genast ge tillbaka pressackrediteringen till CNN-reportern Jim Acosta.
CNN och Acosta stämde Vita huset för att de tagit ifrån honom ackrediteringen efter ett bråk med Donald Trump på en presskonferens.

Det var på en presskonferens där USA:s president Donald Trump kommenterade resultatet i mellanårsvalet som Jim Acosta ställde frågor till Donald Trump om den migrantkaravan som är på väg till USA från Centralamerika och Rysslandsutredningen. När reportern vägrade ge ifrån sig mikrofonen presidenten kallade honom för en ”hemsk människa” och ”en skam för CNN”.

– Sätt dig ner, när ni rapporterar fejkade nyheter är ni folkets fiende.

Svarade med stämning

Efter bråket portade Vita huset Jim Acosta och tog ifrån honom hans pressackrediteting.

”Efter dagens incident dras reporterns pressackreditering in tills vidare”, skrev Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders på Twitter.

Då svarade Jim Acosta och CNN med att stämma Sarah Huckabee Sanders, Donald Trump, stabschef John Kelly, vice stabschef Bill Shine, Secret service-chefen Joseph Clancy och den Secret service-agent som tog ackrediteringen ifrån Jim Acosta.

Kommer avgöras i rättegång

Nu har Timothy Kelly, federal domare i USA, beordrat Vita huset att ge tillbaka Jim Acostas pressackreditering – åtminstone tillfälligt. Frågan är dock inte helt avgjord utan kommer avgöras i en rättegång.

Vita husets har tidigare skrivit i ett uttalande att CNN sysslar med ”spel för gallerierna” och att de kommer att försvara sig kraftfullt mot stämningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trump och CNN i bråk

Mer i ämnet