Inrikesminister Mikael Damberg (S) Foto: TT Nyhetsbyrån

Damberg uppmanar till digitala demonstrationer

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals samlades i går i Stockholm för demonstrera trots pandemin.

Inrikesminister Mikael Damberg försvarar rätten att demonstrera men uppmanar samtidigt till att följa lagen mot sammankomster med fler än 50 människor.

– Annars riskerar många människor att bli sjuka och dö, säger Damberg idag i ett uttalande till SVT Nyheter.

Frågan har ställts av många nu på morgonen. Hur kan man tillåta en demonstration under rådanade omständigheter? Men att förbjuda folk att uttrycka sina åsikter, det är inte aktuellt enligt inrikesministern.

– Det är en viktig demokratisk rättighet att demonstrera. Men vi befinner oss just nu i en pandemi där vi måste minska smittspridningen och därför råder det sedan en tid ett förbud mot sammankomster med fler än 50 personer, säger Damberg.

”Använd digitala medier”

Damberg tycker att folk som vill utrycka sitt stöd för kampen mot rasism ska göra det men att det just nu bör försöka att hålla sig borta från gatorna.

– Jag vill uppmana alla som vill manifestera mot rasismen att istället använda digitala medier. Annars riskerar många människor att bli sjuka och dö. Vi måste fortsätta följa folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Damberg.

– Vården är redan mycket ansträngd och vi måste se till att människor som är sjuka får tillgång till den vård de behöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.