”Du har begränsats från att dela länkar” är ett meddelande som flera fått på Facebook de senaste dagarna. Foto: Pexels/Faksimil

Därför har massor av svenskar stoppats från att dela länkar på Facebook

Uppdaterad
Publicerad

”Du har begränsats tillfälligt från att dela länkar”. Varianter av detta meddelande har mött mängder av svenska Facebook-användare efter att de delat vissa länkar – och i grupper på sociala medier-plattformen pågår nu spekulationer huruvida avstängningarna beror på att de delat ”politiskt oacceptabelt” material. Men enligt Facebook handlar det om ett tekniskt missöde.

”Först kunde jag inte dela inlägg, och nu är jag begränsad att dela inlägg fram till imorgon 14:35. Det är väl så att vissa inlägg inte passar Storebror”, skriver en missnöjd användare på Google Plays Facebook-appsida.

Och den användaren är inte ensam.

I flera Facebook-grupper, i långa trådar, skriver svenska användare att de under början av juli upplevt mer eller mindre exakt samma sak.

De ska ha delat eller postat en länk på sin Facebook-sida, och kort därefter fått ett meddelande om att de under en period inte kommer att kunna posta fler länkar.

Drabbat användare i andra länder

Det är inte bara i Sverige som användare har blivit stoppade från att dela länkar. I sociala medier rasar människor från flera länder mot Facebooks blockeringar.

Flera av sociala medier-kolosserna – däribland Facebook – har mötts av hård kritik de senaste åren, kritik som handlat om både maktmissbruk och storskalig censur. Med bakgrund av detta spekulerar flera att avstängningarna skulle vara en del av Facebooks försök att ”censurera obekväma åsikter”.

Facebook: Tekniskt fel

Till SVT Nyheter bekräftar Facebook att nedstängningarna har ägt rum. Men de ska enligt bolagets presstalesperson inte ha att göra med vilket innehåll användarna har delat på plattformen.

”Det var ett tekniskt problem under helgen som ledde till att personer fick problem med att posta länkar på Facebook. Problemet löstes så snabbt som möjligt för alla som påverkades av detta, och vi ber om ursäkt för allt besvär”, skriver presstalespersonen i ett mejl.

Facebook kan stänga av användarkonton som bryter mot plattformens regler. Det kan till exempel handla om konton som använder falska namn, användare som utger sig för att vara någon annan eller personer som på andra sätt bryter mot Facebooks regler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.