– Jag tycker det är tramsigt och ovärdigt, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson till SVT Nyheter. Foto: TT/SVT

Efter regeringsstödet – nu bombarderas Centerpartiets kansli med skor: ”Ett antal dussin”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag äter hellre upp min högra sko än blir ett stödhjul åt Socialdemokraterna, sade Annie Lööf (C) år 2013. Efter tisdagens stöd till regeringens förslag om ensamkommande riskerar hon att få äta upp sitt fem år gamla löfte – bokstavligt talat. Dussintals gamla skor har nämligen börjat dimpa ned på Centerpartiets kansli i Stockholm.

Centerpartiet uttalade sig kritiskt mot regeringens lagförslag om att ensamkommande som nekats asyl ska få en ny chans till uppehållstillstånd, men meddelade på tisdagen att partiet ändå stödjer förslaget.

Reaktionerna lät inte vänta på sig, med både fördömanden och hyllningar från företrädare för de andra riksdagspartierna.

Även i sociala medier var tonläget högt och hetsigt, något som snabbt ledde till att Lööfs gamla skocitat till Expressen bubblade till ytan. På både Facebook och Twitter cirkulerade en lång rad med upprop, där motståndare till regeringsstödet lovade att med post skicka sina skor till Centerpartiets kansli.

”Kan ha kommit ännu fler i dag”

Under fredagsmorgonen bekräftar också Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson att de fått in skor till kansliet.

– Det är ett antal dussin högerskor som har kommit in. Det kan ha kommit ännu fler i dag, jag vet inte riktigt, säger han till SVT Nyheter.

”Vi har fått blommor också”

Michael Arthursson tillägger att han tycker det rör sig om ett ovärdigt sätt att försöka bedriva någon slags politisk kampanj.

– Det här är mest lite tramsigt. Det sker betydligt värre saker på nätet. Och vi är övertygade att vi tagit rätt beslut, vi har fått väldigt många reaktioner, många positiva, och många negativa. Vi har fått blommor till vårt kansli också, men sen finns det många som ondgör sig.

Skorna hamnar nog på tippen

Centerpartiet har ännu inte beslutat vad de ska göra med skorna.

– Det är bara högerskor. De går nog inte att använda, de flesta människor har ju två skor. Och jag har inte sett några nya märkesskor, precis. Vi får nog lämna dem till någon slags återvinning.

Avslutningsvis tycker ändå Arthursson att det finns en positiv aspekt med det hela.

– Människor är väldigt engagerade i vad Centerpartiet gör, det är mycket tydligt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.