Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både Per Bolund (MP) och Jennie Nilsson (S) har plockat ut avgångsersättning – trots att de stannat kvar i riksdagen. Hör statsrådsarvodesnämndens Ove Nilsson om varför de, och flera andra, beviljas pengarna. Foto: Henrik Montgomery/TT, Jessica Gow/TT, SVT

De har plockat ut hundratusentals i fallskärmar – trots fullt riksdagsarvode

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets språkrör Per Bolund är en av de tidigare ministrar som plockar ut avgångsersättning trots att de stannat kvar i riksdagen med full lön. På så sätt har de kunnat ”toppa upp” sina riksdagslöner på 71 500 till statsrådsnivå.

– Syftet är att man ska ha ersättning under den tid man söker nya uppgifter, säger statsrådsarvodesnämndens ordförande Ove Nilsson om avgångsersättningen.

Generellt har avgående ministrar rätt till en avgångsersättning som innebär full lön, 145 000 i månaden, i ett år efter att man lämnat. Stödet är till för att ett tidigare statsråd plötsligt inte ska stå utan jobb – och därmed inkomst – eftersom det kan vända snabbt i politiken. Ändå har flera av de ministrar som avgick i november i fjol plockat ut hundratusentals kronor i fallskärmar – trots att de valt att stanna kvar i riksdagen.

En av dessa är Miljöpartiets språkrör Per Bolund, som under de senaste tio månaderna fått ut över 700 000 i fallskärm.

I ett sms till SVT via sin pressekreterare skriver han:

”Det är ett omställningsår och praxis att det används, det har jag också gjort. Mitt nuvarande arvode dras av från den ersättningen, precis som det är tänkt att fungera”.

Rent krasst innebär det att han dubblerat sin riksdagslön på 71 500 kronor under de senaste tio månaderna. Även Jennie Nilsson (S), som lämnade posten som landsbygdsminister under regeringskrisen våren 2021 för att säkra ett socialdemokratiskt mandat i riksdagen, har gjort så här. 

Följer reglerna

Att ta emot dessa pengar är inte emot regelverket, även om alla avgående ministrar inte söker pengarna. Gustav Fridolin (MP) valde till exempel att inte ta ut någon fallskärm när han avgick som utbildningsminister 2019.

– Att det finns omställningsstöd en kortare period för den som behöver har jag all respekt för. Men jag fick det bästa jobb jag kan tänka mig, som lärare. Och då tror jag att det finns bättre saker att göra med de skattepengarna än att ge dem till mig. 

Inte skäl nog att avslå

Ove Nilsson, ordförande för statsrådsarvodesnämnden som beviljat beloppen, betonar att man bara får den eventuella mellanskillnaden om man får avgångsersättning samtidigt som man lyfter en egen lön. Att man sitter kvar i riksdagen och därmed varken ”byter bransch” eller står utan inkomst anses inte vara skäl för att avslå en ansökan. 

– Vi går inte in och bedömer deras möjligheter till jobb och sådana saker. De får det här under ett år om de varit statsråd tillräckligt länge.

SVT har sökt Jennie Nilsson via hennes pressekreterare, som hänvisar till regelverket.

Hela listan: Så mycket har de tidigare ministrarna fått utbetalt

Sammanställning avser ministrarna som avgick i samband med regeringsombildningen i november 2021, samt Jennie Nilsson som avgick under regeringskrisen våren innan. Beloppen som anges är de som betalats ut efter avdrag för egna inkomster mellan den 1 december 2021 och 7 oktober 2022.

Stefan Löfven (S): 1 806 000 kr

Statsminister mellan 2014 och 30 november 2021. Till skillnad från övriga statsråd har statsministern 184 000 kronor i månaden och får därmed högre avgångsersättning. Löfven valdes till ordförande för Europeiska socialdemokratiska partiet (PES) den 15 oktober.

Amanda Lind (MP): 1 424 733 kr

Kulturminister fram till 30 november 2021. Fram till att hon valdes in i riksdagen 2022 hade hon noll kronor i egen inkomst.

Åsa Lindhagen (MP): 1 424 733 kr

Finansmarknadsminister fram till den 30 november 2021. Fram till att hon blev nytt borgarråd i Stockholm den 30 oktober hade hon noll kronor i egen inkomst.

Ibrahim Baylan (S): 857 461 kr

Näringsminister till 30 november 2021 och riksdagsledamot fram till i höstas. Nu konsult i energifrågor.

Per Olsson Fridh (MP): 820 464 kr

Biståndsminister mellan den februari 2021 och 30 november 2021. Från och med den 19 april 2022 generaldirektör och chef för Folke Bernadotteakademin (FBA).

Per Bolund (MP): 709 027 kr

Miljö- och klimatminister fram till 30 november 2021. Sedan dess riksdagsledamot. Har under hela perioden varit språkrör för Miljöpartiet.

Jennie Nilsson (S) 753 718 kr

Landsbygdsminister fram till den 30 juni 2021. Sedan dess riksdagsledamot.

Lena Micko (S): 664 698 kr

Civilminister mellan oktober 2019 och 30 november 2021. Den 27 april valdes hon bland annat till nytt regionråd i Region Östergötland.

Märta Stenevi (MP): 657 732 kr

Bostadsminister till den 30 november 2021. Fortsatte då enbart som språkrör, med en lön på 76 505 kronor av avräkningen att döma. Sitter nu i riksdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.