Chris Makoundoul (bilden till höger), låg bakom ansökan som nu nekats av Stockholmspolisen. Till vänster: bild från polisavspärrningar i närheten av Turkiets ambassad i januari. Foto: Fredrik Sandberg/TT, PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Han nekades tillstånd att bränna Koranen utanför ambassaden – ville stoppa Nato-ansökan

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har nekat tillstånd att bränna en koran utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Gruppen bakom ansökan är emot att Sverige ansluter till Nato och hoppades att en aktion skulle vara ett sätt att sabotera processen. Det säger talespersonen Chris Makoundoul.

Under onsdagen kom beskedet att Stockholmspolisen nekar tillstånd för en ny koranbränning. Bakom ansökan står Apallarkerna, en kulturförening som beskriver sig som ”frihetlig” och som har ett tiotal aktiva medlemmar.

Deras ordförande Chris Makoundoul säger att de kommer att överklaga beslutet till förvaltningsrätten.  

– Vi är emot Natoansökan och vårt mål är att upprätthålla den svenska yttrandefriheten. Vi har egentligen inget intresse av att förolämpa muslimer, men när Erdogan säger att han vill stå över svensk grundlag så ville vi visa att han inte kan göra det, säger han apropå att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att han inte kommer att släppa in Sverige i Nato så länge det är tillåtet att bränna koraner i Sverige.

”Vill inte att någon ska skadas”

Enligt Säpo ledde den förra koranbränningen utanför turkiska ambassaden till ett ökat attentatshot mot Sverige. Polisen bedömer att en koranbränning nu skulle kunna orsaka ”allvarliga störningar av den nationella säkerheten”.

De eventuella konsekvenser av en ny aktion skulle kunna få beskriver Chris Makoundoul som ”jättesynd”: 

– Vi vill inte att någon ska skadas. Vi tycker det är tråkigt om folk utomlands vill skada svenskar, det är inte bra. Men frågan är om man ska ge vika för sådant eller inte. Ska man vika sig för alla som hotar en? Var går gränsen då? 

Har du förståelse för att människor tar illa vid sig när man eldar koraner? Finns det inget bättre sätt att visa sitt missnöje mot en svensk Natoansökan? 

– Jag förstår verkligen att människor blir upprörda och vi har ingen önskan att förolämpa muslimer, egentligen.  

– Men vi är emot ett Nato-medlemskap och speciellt det horribla beslutet att frångå 250 års alliansfrihet utan en folkomröstning. 
Då president Erdogan sitter på nyckeln till att stoppa Sveriges Nato-ansökan och han sagt att han inte skulle godkänna den så länge man fick ”bränna hans heliga bok” i Sverige så ville vi få tillstånd att göra det.

”Tänkte inte bränna”

Efter publicering av denna artikel så säger Chris Makoundoul att hans plan aldrig var att genomföra en koranbränning:

– Vi tänkte inte bränna Koranen utan lämna över den, obränd, till Turkiets ambassadör som en gåva till president Erdogan tillsammans med polisens tillstånd att bränna Koranen.

Hur tänkte ni att det skulle kunna stoppa Natoprocessen?

Eftersom Erdogan sagt att han inte släpper in Sverige i Nato så länge det är tillåtet att bränna koranen så tänkte vi att det skulle vara nog genom att visa att det fortfarande är tillåtet.

Han menar att skälet till att han inte berättat om de planerna tidigare är för att han befarat att det skulle påverka förvaltningsrättens beslut vid en överklagan.

– Då kanske de bara skulle ha kastat ut den för att vi ansökt på falska grunder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Hallström, chef för kontraterrorism och författningsskydd på Säkerhetspolisen, pratar om det ökade säkerhetshotet mot Sverige. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.