Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholm debatterar Nya Karolinska med socialminister Annika Strandhäll (S) i Agenda. Foto: TT/Adam Wrafter/Henrik Montgomery/Tomas Oneborg

Hetsig debatt i Agenda om Nya Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Det hettade till ordentligt i Agendastudion när socialminister Annika Strandhäll (S) och Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd Stockholm, debatterade Nya Karolinska. Medan Strandhäll kallade Nya Karolinska för ett haveri siktade Svenonius in sig på vårdköerna i hela landet som hon menade har fördubblats under nuvarande regering.

Regeringen meddelade i fredags att en kriskommission ska tillsättas om det hårt kritiserade Nya Karolinska sjukhuset i Solna utanför Stockholm och nu möttes ministern och landstingsrådet för första gången efter beskedet i en debatt.

”Bredda granskingen”

Den kom också att handla om vårdköerna i hela landet, där Irene Svenonius i sin tur menade att regeringen bör bredda granskningen till att handla om vården i Sverige.

Du menar att det behövs en kriskommission för vården i hela Sverige?

– Jag tror att vi ska ha det och sedan ska vi prata om vad som har blivit för dyrt med NKS, sade Irene Svenonius.

Hon framhöll också att det redan finns ett 20-tal utredningar om Nya Karolinska.

Annika Strandhäll kallade Nya Karolinska för ”det största vårdhaveriet i svensk modern historia”.

– Där Moderaterna trots uppmaningar har valt att inte agera, sade hon och tillade att Nya Karolinska är ett sjukhus inte bara för stockholmarna utan för hela landet.

”Vi står med världens dyraste sjukhus”

– Vi står nu med världens dyraste sjukhus. Jag såg i dag att det har gått in på trettonde plats bland de dyraste byggnaderna i världen, trots att det inte fungerar som avsett, sade Strandhäll.

– Hur kan du tala om haveri i vården i Stockholms läns landsting? Vi har bland de kortaste vårdköerna men i hela Sverige står 132.000 i kö. Du tog bort kömiljarden, kontrade Irene Svenonius.

Annika Strandhäll menade att regeringen satsat tre gånger så mycket på vården som den förra regeringen.

– Hur menar du att en kömiljard ska räcka? Vi lade om politiken 2015 och har byggt ut med 1.500 utbildningsplatser. Vi satsar de största resurserna i modern tid, men de ska gå till vård och inte till konsultfakturor i Stockholm, sade Strandhäll.

Det blev stundtals svårt att urskilja vem som sade vad i debatten och ”kan jag få tala till punkt” hördes några gånger.

”Har fått en köbiljett av er”

– Det enda man har fått av er är en köbiljett. Stockholms läns landsting har den starkaste ekonomin i hela Sverige, sade Irene Svenonius.

Annika Strandhäll bröt in:

– Men hur kan du stå och säga detta när vi läser saker i tidningarna varje dag…

Irene Svenonius fortsatte:

– De pengarna har vi använt till att korta våra egna köer. Vi är bekymrade. Våra invånare ska ha vård i tid.

Vården på Karolinska har också fått mycket kritik. Varför fungerar den inte på ett helt nytt sjukhus?

”Kunde gjorts bättre”

– Cancerköerna är på Huddinge, inte i Solna, men vi har infört en egen kömiljard i landstinget eftersom Annika Strandhäll inte vidtar åtgärder, svarade Irene Svenonius.

Hur bra tycker du processen med Nya Karolinska har varit?

– Väldigt mycket kunde ha gjorts bättre. Det finns massor av lärdomar att dra, sade Irene Svenonius sist i debatten.

Se hela debatten i Agenda i SVT Play.

Turerna har varit många kring Nya Karolinska. Bland annat därför att sjukhuset har blivit många miljarder dyrare än vad som ursprungligen sades. Totalt beräknas kostnaden bli runt 60 miljarder kronor fram till år 2040.

Det har också kommit kritik bland annat mot höga konsultkostnader.

Inte bara ekonomin har kritiserats. NKS har drabbats av upprepade teknikproblem – bland annat larm som inte fungerat, larm som slagits ut av en skottsekund, och sjukhuset har försatts i stabsläge på grund av problem med it-nätverket.

Även vården och vårdköerna har fått utstå kritik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen på Nya Karolinska

Mer i ämnet