Finansminister Magdalena Andersson (S) i debatt om höstbudgeten mot Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson. Foto: SVT

Så försvarade S budgeten i Aktuellt

Uppdaterad
Publicerad

Fler eller färre jobb med regeringens nya budget. I Aktuellt debatterade finansminister Magdalena Andersson tillsammans med Moderaternas finanspolitiske talesperson Ulf Kristersson.

– Vi har en situation där vi har 400.000 arbetslösa, samtidigt som det finns fler lediga jobb än någonsin, 80.000. Här behöver vi bygga bryggor så att de som är arbetslösa kan ta de lediga jobben och det gör vi med den här budgeten. Det är i form av komvuxutbildning, yrkeshögskoleutbildning, traineejobb, extratjänster, sade finansminister Magdalena Andersson.

Moderaternas finanspolitiske talesperson Ulf Kristersson pekade på att regeringen höjde skatten för de som har grupper som står längst ifrån arbetsmarknaden.

– Att vilja är bra, men att kunna och att göra är mycket mycket viktigare och att då vilja ha låg arbetslöshet och samtidigt i praktiken höja skatten för de som i dag har svårast att få jobb, unga människor utan utbildning, på människor som kommer från andra länder. Om man höjer trösklarna för människor som i dag har det svårt då blir det inte Europas lägsta arbetslöshet, sade Ulf Kristersson, Moderaternas finanspolitiske talesperson.

”Nordiska välfärdsmodellen står sig”

Magdalena Andersson menar att regeringens 90-dagarsgaranti, som innebär att unga inom 90 dagar ska få möjlighet att få jobb, utbildning eller praktik är del av lösningen.

– Vi gör också stora insatser för att de som får asyl i Sverige för att de snabbare ska kunna komma i arbete, dels via ett snabbspår i arbetsmarknaden, mer resurser för att kunna validera kunskaper, men också kompletterande utbildning, sade Magdalena Andersson.

Fakta talar för att höjda skatter kommer leda till färre jobb, sade Ulf Kristersson. Men Magdalena Andersson påpekade att länder med lägre beskattning inte har fler i arbete.

– Tvärtom så är det så att den skandinaviska och nordiska välfärdsmodellen står sig väldigt bra i ett globalt perspektiv. När vi gör skatteförändringar då kan det också skapa jobb.

Rut-sänkningen ”bisarr”

Ulf Kristersson tog under debatten också upp minskning av nivån på RUT-avdraget som halveras till 25.000 kronor. Han kallade sänkningen för ”bisarr”

– Att minska RUT-avdraget i ett läge där det är precis de jobb som kommer människor som har låg utbildningsnivå som kommer till Sverige, det är rent kontraproduktivt, sade Ulf Kristersson.

– Det där är faktiskt trams Ulf Kristersson. Den förändring vi gör på RUT-avdraget den kommer påverka en procent av de som använder RUT-avdraget. Den procenten har en årsinkomst på ungefär en miljon kronor. De kommer troligen att fortsätta att köpa de här tjänsterna, menade Magdalena Andersson.

– Men ni skapar osäkerheten, svarade Ulf Kristersson.

– Ja, då är det dumt att du håller på att skapa den osäkerheten. Och om Ulf Kristersson brydde sig om RUT-branschen då skulle han vara ute nu och propagera för att säga att det här är en minimal förändring, sa Magdalena Andersson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höstbudgeten 2015

Mer i ämnet