Centerledaren Annie Lööf partiledartalar i Almedalen 2012. Foto: Scanpix

”Det är dags för Alliansen 2.0”

Uppdaterad
Publicerad

Centerledaren Annie Lööf vill trycka på ”refreshknappen” och utveckla arbetslinjen, sa hon under fredagskvällen i sitt första Almedalstal.

Se hela Annie Lööfs partiledartal i Almedalen.

De konkreta politiska förslagen valde Centerpartiets ledare att presentera under dagen i Almedalen, och ägnade istället sitt tal under kvällen åt problembeskrivningar och att formulera ideologiska visioner.

Almedalen 2012

Hon vill förnya alliansens politik och åstadkomma en flexiblare arbetsmarknad med introduktionslöner för unga och en flexicurity-modell som kombinerar flexibilitet i arbetsrätten med trygghet i omställningen.

”Tuff start”

Har Centerpartiet och alliansen gjort tillräckligt? Det frågar sig Annie Lööf i inledningen av sitt tal. Lööf har nu varit partiledare i drygt nio månader. Hon säger att det har varit tufft.

-Jag var medveten om att jag tog mig an en stor utmaning. Att vi inte vänder årtionden av låga opinionssiffror på en natt, på ett utspel, eller ens på ett år. Att det tar tid, sa hon.

I en tid då opinionsundersökningarna visar att Centerpartiet hamnar under riksdagsspärren vädjade Annie Lööf om att se hennes partis strävanden ur ett långsiktigt perspektiv.

-Vi behöver ha en agenda som sträcker sig efter nästa kvartalsrapport eller opinionsundersökning.

Allians 2.0

Centerpartiledaren slog i talet fast att Centerpartiet avser att gå till val 2014 tillsammans med övriga allianspartier, och att alliansen mer ödmjukt måste ta sig an de samhällsproblem som alliansen hittills inte lyckats lösa.

Lööf berättade att när hon klev in på regeringskansliet för snart tio månader sedan kände hon att det saknades iver och reformtempo. Utan att gå närmare in på konkreta politiska förslag identifierade hon sedan fem exempel på utmaningar som hon vill ta sig an. Landsbygdsfrågorna kom först på femte plats, efter utanförskapet, konkurrenskraften, välfärden och klimatet.

-Det är fem exempel på varför det behövs mer glöd i alliansen. Det är dags för alliansen 2.0. Det är dags att trycka på refresh, sa hon, och publiken belönade henne med en applåd.

Lööf passade också på att bjuda in sina partiledarkollegor till sin hemby Maramö utanför Värnamo, för att dra igång valrörelsen inför 2014, såsom Maud Olofsson gjorde inför valet 2006.

-Där kan man känna Gnosjöandan i luften. För jag vill hitta tillbaka till den pionjäranda och förändringsvilja som vi kände vid maktskiftet 2006.

Mer vision än konkreta förslag

När Annie Lööf flaggar för att hon tänker bli konkret, återkommer hon till formuleringar som ”ambitiös reformagenda”, ”prestigelös analys”, ”frimodiga förslag” och än en gång, ”minskat utanförskap”.

-En förnyad allians, byggd på de sunda grundvärderingarna behöver inte rädas överenskommelser med fler partier över blockgränsen i viktiga framtidsfrågor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2012

Mer i ämnet