Svensk Förening för Plastikkirurgis ordförande Fredrik Gewalli. Foto: SVT

”Det är ett unikt och tragiskt fall”

Uppdaterad
Publicerad

Ordföranden för Svensk Förening för Plastikkirurgi reagerar på kritiken mot den före detta medlemmen.

Den legitimerade plastikkirurg på Nackakliniken som har anmälts av ett stort antal patienter får nu skarp kritik av det vetenskapliga råd som hjälper Inspektionen för vård och omsorg, IVO, med utredningen. Kirurgen har inte följt vetenskap och beprövad erfarenhet i något av de 25 fallen som har granskats hitintills.

Plastikkirurgen och ordföranden för Svensk Förening för Plastikkirurgi, Fredrik Gewalli menar att det handlar om ett enstaka tragiskt fall.

Skönhet utan skydd

– Det är ett unikt och tragiskt fall som vi är väldigt ledsna och upprörda över, säger Fredrik Gewalli till SVT Nyheter.

Bad kirurgen sluta

När problemen med kirurgens operationer uppdagades så tog föreningen kontakt med kirurgen och bad honom sluta med ingreppen.

– När han inte gjorde det så anmälde vi honom till IVO att uteslöt honom ur föreningen, säger Fredrik Gewalli.

Det vetenskapliga rådet drar slutsatsen att plastikkirurgens ingrepp har varit allt för omfattande och att kirurgens kompetens inte varit tillräcklig.

Experten menar också att kirurgens fokus uteslutande verkar ha legat på det estetiska resultatet på bekostnad av det funktionella. Något som bara inte får förekomma enligt Fredrik Gewalli.

Ett undantag

– Det är ju sorgligt om det är så, som läkare bör man alltid följa Hippokrates läkar-ed att aldrig skada patienten. Som plastikkirurg får man ju absolut inte ödelägga funktionen i näsan, det är väldigt handikappande.

Kan potentiella kunder lita på att övriga medlemmar i föreningen är kompetenta?

– Jag kan säga att de medlemmar som vi har är kunniga kirurger, den här enstaka kirurgen är ett undantag. Svensk Förening för Estetisk plastikkirurgis medlemmar rekryteras först efter att de har fem års erfarenhet efter specialistexamen och vi ställer även krav på att man fortbildar sig.

Fler regler för korvkiosker

Plastikkirurgen i det aktuella fallet är legitimerad läkare och specialist inom plastikkirurgi. Trots det har han alltså skadat ett stort antal patienter mycket allvarligt.

Men avancerade kosmetiska ingrepp utförs även av personer som inte är plastikkirurger eller ens läkare. Något som Fredrik Gewalli är starkt kritisk mot. Han efterlyser en ökad reglering av branschen för skönhetsingrepp.

– Det är svårare att starta en korvkiosk än att öppna en klinik för kosmetisk kirurgi. Det finns fler regler för korvkiosker och det tycker jag är upprörande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skönhet utan skydd

Mer i ämnet