Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson. Foto: SVT

Mattias Karlsson om Ekeroths retorik: ”Mer drastiskt än vad jag skulle uttryckt det”

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska debatten kring flyktingfrågan förs i ett allt högre tonläge samtidigt som flyktingförläggningar brunnit och rasistiska mord utförts på en skola i Trollhättan.
I debatten har Sverigedemokratiska politiker från flera håll beskyllts för att de bedriver en alarmistisk retorik som kan få våldsbenägna individer att känna stöd och gå från tanke till handling, något som partiets gruppledare Mattias Karlsson värjer sig emot i SVT:s Agenda.

– Det är en farlig utgångspunkt i debatten att vi ska låta mördare och våldsverkare sätta ramen för hur det offentliga samtalet ska föras.

Kan det spela någon roll hur politiker uttrycker sig?

– Nej, den som är ansvarig för mord och våld är den som utför det eller aktivt förespråkar det. Den som för fram saklig kritik under demokratiska former kan aldrig ha ett ansvar, sade Mattias Karlsson.

Som exempel på retorik som skulle kunna hetsa till våld hade Agendaredaktionen valt SD:s riksdagsledamot Kent Ekeroths ordval vid ett torgmöte i Trelleborg förra veckan. Tre citat presenterades:

”För Sverige innebär detta vår undergång”, ”...dom bokstavligen invaderar det här landet” samt ”Svenska folket har en lång stubin. Men när den har brunnit klart... då smäller det!”

– Det är mer drastiskt än vad jag och Jimmie Åkesson skulle uttryckt det, men det är inget som uppmanar till våld. Jag tycker man ska kunna kritisera saker även i ganska skarpa ordalag så länge man gör det på ett demokratiskt sätt och inom det offentliga samtalet, sade Mattias Karlsson.

Se klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet