”Det är springpojkar som spränger för att få status”

Uppdaterad
Publicerad

Det är samma personer som skjuter och spränger. Vilket brott man väljer beror på vad man vill uppnå. Det berättade polisen på en pressträff på onsdagsmorgonen.

Antalet sprängdåd ökar. Hittills i år har 187 brottsanmälningar gjorts om allmänfarlig ödeläggelse. Det ska jämföras med 152 hela förra året. Linda Staaf som är chef för den nationella underrättelsetjänsten berättar på pressträffen att det är samma nätverk och ibland samma personer, som både skjuter och spränger.

– Det som avgör om man spränger eller skjuter beror på vad man vill uppnå. Är syftet att hota så spränger man. Är syftet att skada eller döda så är skjutvapen vanligare, säger hon.

”Tjäna pengar och skaffa sig respekt”

Enligt Linda Staaf är gärningsmännen som håller i vapnet eller detonerar sprängladdningen så kallade ”utförare”.

– De ser våldsdåden som en möjlighet att tjäna pengar och skaffa sig respekt och status i den kriminella världen. Flera som har gripits är troliga springpojkar, som är kända av områdespolisen, men inte för att begå grova våldsbrott, säger Staaf. 

”Hämndaktioner som verkar sakna slut”

Narkotikan spelar en mycket viktig roll. De flesta konflikter som har uppstått mellan kriminella gäng har börjat som droguppgörelser.

– De har sedan övergått till rena hämndaktioner som verkar sakna slut. De senaste ett till två åren har gärningspersonerna allt mer riktat in sprängningarna mot närstående till den egentliga målpersonen, säger Linda Staaf.

Hon beskriver gärningsmännen som lättkränkta och impulsiva unga män, men som ibland styrs av dolda personer med ekonomisk drivkraft.

”De lämnar landet”

Enligt Mats Löfving, chef för Noa (Nationella operativa avdelningen), har polisen gjort det besvärligt för dessa ledarpersoner att vistas och verka i Sverige.

– Vi ser en utveckling att de lämnar landet och flyttar utomlands för det är för jobbigt i Sverige. Vi ser ett behov av att utveckla vårt samarbete med andra länder och Europol så att huvudmännen inte ska undslippa oss för att de flyttar till Spanien, säger han.

Misstänkta gärningsmän

Polisen uppger att man fortsätter att utveckla sitt arbete. De har nu fler helikoptrar att tillgå, de har satt upp 300 fasta kameror på strategiska platser och de använder drönare, så kallade UAV:er i spaningssyfte.

Arbetet har lett till ett visst resultat. Av de 187 brottsanmälningarna i år finns det misstänkta gärningsmän i 77 av fallen.

– Totalt rör det sig om 126 personer, säger Linda Staaf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.