Tills dess att en ny regering har bildats kommer övergångsregeringen ledas av den tidigare statsministern. Foto: Fredrik Persson/TT

Det här får en övergångsregering göra och inte göra

Uppdaterad
Publicerad

Sverige leds av en övergångsregering tills dess att en ny regering bildats. Men vad får egentligen en övergångsregering göra? SVT Nyheter reder ut vad som gäller.

Vem leder övergångsregeringen?

Magdalena Andersson (S) har lämnat in sin avskedsansökan som statsminister men fram tills att en ny regering finns på plats leder hon det som kallas för övergångsregering.

Hur länge sitter en övergångsregering?

Övergångsregeringen sitter tills dess att en ny regering har bildats, det finns ingen yttre tidsgräns för när det måste ske. Vid valet 2018 tog det 129 dagar innan en ny regering var på plats och övergångsregeringen leddes av dåvarande statsminister Stefan Löfven (S).

Vad får en övergångsregering göra?

Det finns egentligen inga lagliga begränsningar för vad en övergångsregering får göra, den har samma befogenheter som en vanlig regering. Men i praktiken brukar övergångsregeringen enbart fatta beslut i löpande ärenden, det är praxis att övergångsregeringen inte tar några nya politiska initiativ, skriver riksdagen.

Vad får en övergångsregering inte göra?

De enda begränsningen för en övergångsregering är att den inte får utlysa extra val. Förutom att en övergångsregering inte brukar ta nya politiska initiativ brukar den heller inte svara på frågor eller interpellationer från riksdagens ledamöter.

Vad gör statstjänstemännen i en övergångsregering?

I och med att övergångsregeringen bara fattar beslut i de allra nödvändigaste frågorna för att landet ska fungera så stannar det pågående lagstiftningsarbetet och andra processer i princip upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet