Hanif Bali (M) medverkar i Opinion live den 26 oktober 2017. Foto: SVT

Detta har hänt: Hanif Bali lämnar moderaternas partistyrelse

Uppdaterad
Publicerad

Det började med ett inlägg på twitter förra veckan. Efter massiv kritik lämnar nu riksdagsledamoten Hanif Bali (M) moderaternas partistyrelse. Detta har hänt.

Måndag den 12 mars publicerar journalisten Patrik Oksanen en ledarartikel i helahälsingland.se med rubriken ”Det var min sista dag på Krim”. I artikeln intervjuas den ukrainska människorättsaktivisten Olga Skripnuk.

Samma dag kommenterar riksdagsledamoten Hanif Bali (M) artikeln på Twitter. Han är kritisk och menar att Utrikesdepartementet ”sålde in” artikeln till tidningen och kräver mer transperens. Bali publicerar därför en mejlkonversation mellan Oksanen och Utrikesdepartementet som visar hur myndigheten och Oksanen förbereder Skripnuk-intervjun.

Efter kritik raderar Hanif Bali twitterinlägget och på sin Facebooksida tillbakavisar han anklagelserna om att han skulle vilja ”pusha Kremls agenda”.

Identisk med utlämnad handling

Mejlkonversationen som Bali publicerar är identiskt med en allmän handling som den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag begärde ut från UD den 14 februari.

Det som får Utrikesdepartementet att reagera är att detta sker mindre än ett dygn efter att mejlväxlingen ägde rum.

En möjlig förklaring är att det finns en läcka inom UD som tipsat Nyheter Idag om mejlkonversationen och att denna kan begäras ut, vilket avfärdas.

En annan teori är att mejltrafiken mellan Oksanen och UD skulle kunna vara avlyssnad, rapporterar DN.

UD: ”Oro för avlyssning”

Hela skeendet har skapat oro och olust på utrikesdepartementet, uppger en källa för TT.

– Den specifika begäran om att få ut allmänna handlingar efter mejlkonversationen har skapat oro för avlyssning, särskilt inför riksdagsvalet, uppger källan.

Fredag 16 mars meddelar Tobias Billström, moderaternas gruppledare i riksdagen, i ett skriftligt uttalande att riksdagens säkerhetsavdelning kontaktats som i sin tur informerat Säkerhetspolisen om händelsen.

Ärndrar förklaring

På en direkt fråga om Hanif Bali fått mejlen från Nyheter Idag ger han först ett svävande svar.

– Jag har inget exakt minne av vem det var, bara att jag sparade ner dem, säger Hanif Bali till DN den 16 mars.

Under lördagen den 17 mars ändrar Hanif Bali sin verision och bekräftar via sin Facebooksida att han fått uppgifterna av Chang Frick som är chefredaktör på högerpopulistiska sajten Nyheter Idag, något som även Chang Frick bekräftar för SVT. Han, i sin tur, ska ha fått mejlen från sin chef.

– Jag fick dem av Pelle Zackrisson, min redaktionschef, säger Chang Frick till SVT Nyheter.

Till DN säger Pelle Zackrisson att tidpunkten för hans begäran om att ta del av Patrik Oksanens mejlkorrespondens var en ren tillfällighet.

– Det var en egen ide som jag fick att begära ut mailen, säger Pelle Zackrisson till SVT.

Lämnar partistyrelsen

Söndag den 18 mars meddelar Moderaternas partisekreteraren Gunnar Strömmer att Hanif Bali lämnar partistyrelsen. På sin Facebooksida skriver Bali:

”Efter en dialog under dagen med partiledningen har jag ikväll meddelat Moderaternas partistyrelse att jag begär att få lämna uppdraget som ledamot i partistyrelsen”.

Hanif Bali behåller sin plats i riksdagen men säger att han ska sluta twittra. Han ger sin syn på händelsen på sin Facebooksida.

Måndagen den 19 mars har SVT Nyheter kontakt med Säkerhetspolisen, Säpo, som meddelar att det ”inte är ett ärende för oss i nuläget”.

SVT har bett Moderaterna kommentera den internutredning som gjorts och Hanif Balis framtida roll inom partiet utan att få svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.