I huvudsak handlar det om spridande av filmade och fotograferade övergrepp som skett både i Sverige och utomlands. Foto: TT

Detta har hänt: Omfattande svenskt pedofilnätverk

Uppdaterad
Publicerad

2016 började ett omfattande svenskt pedofilnätverk nystas upp efter ett tips till polisen. Brotten ska ha begåtts sedan 2014. Sammanlagt sex personer döms – tre män och tre kvinnor från olika delar av Sverige.

– Det som utmärker det här målet är att det rör sig om ett handelsmönster med barn som vi tidigare främst förknippat med internationella ärenden, sa kammaråklagare Emelie Källfelt vid en tidigare presskonferens.

I nätverket har kvinnorna varit så kallade ”producenter” medan männen varit ”konsumenter”. Bland annat ska männen i sexuellt syfte ha beställt bilder på barn av kvinnorna, som ordnat detta mot betalning.

Sedan har de bytt material med varandra via det här nätverket som har hållits samman genom elektronisk kommunikation.

I huvudsak handlar det om spridande av filmade och fotograferade övergrepp som skett både i Sverige och utomlands. Personerna åtalas även för fysiska sexövergrepp mot barn. En kvinna åtalas också för våldtäkt på en pojke.

Tidslinje

2016: Nätverket började nystas upp när en organisation mot barnsexhandel i USA larmade om att en fildelning skett i Sverige. Två personer hade delat barnpornografiskt material och spåren ledde till en man i Roslagen. Polisen genomförde en husrannsakan och en kartläggning av nätverket inleddes.

Hösten 2018: Flera av de misstänkta grips.

25 april 2019: Åtal väcks mot två av kvinnorna och en av männen. Rättegången är avslutad.

8 maj 2019: Åtal väcks mot resterande personer, en av kvinnorna och två av männen.

21 maj 2019: Rättegången av resterande tre brottsmisstänkta inleds.

4 juli 2019: Sex personer döms till fängelse för inblandning i nätverket som utnyttjat barn i sexuellt syfte, både fysiskt och via nätet.

Totalt tolv offer

Totalt har tolv offer identifierats. Det ska vara svenska barn från förskoleåldern upp till högstadieåldern.

Bilderna och filmerna har framställts både i Sverige och utomlands under flera år. Sammanlagt har materialet sedan sålts för strax under 100 000 kronor.

Enligt åklagaren Emelie Källfelt har samtliga kvinnor vid förhör uppgett att det främst handlat om en ekonomisk fråga, medan männen haft ett sexuellt motiv.

De dömda

Stockholms tingrätt ger följande fängelsestraff för:

Kvinna 1: Flerbarnsmamma i 40-årsåldern från Blekinge län döms till 6 år.

Kvinna 2: Kvinna i 40-årsåldern från Östergötlands län döms till 8 månader.

Kvinna 3: Kvinna i 35-årsåldern från Gävleborgs län döms till 6 månader.

Man 1: Man i 50-årsåldern från Blekinge län döms till 3,5 år.

Man 2: Man i 40-årsåldern från Storstockholmsområdet döms till 2,5 år.

Man 3: Man i 50-årsåldern, från Stockholmsområdet döms till 6 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.