Saab i Linköping visar nya spaningsplanet Global Eye som ska exporteras till Förenade Arabemiraten. Foto: Stefan Jerrevång/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Dramatisk minskning av svensk vapenexport

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges export av vapen till andra länder har mer än halverats under de senaste tio åren. Minskningen är 62 procent enligt en ny rapport från fredsforskningsinstitutet Sipri.

Sverige är världens 15:e största nation när det gäller vapenexport. Men andelen av försäljningen på världsmarknaden har minskat rejält om man jämför de faktiska leveranserna de senaste två femårsperioderna.

Minskningen är hela 62 procent om man jämför från 2014 till 2018 med perioden från 2009 till 2013, enligt Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri.

Det är framför allt leveranserna av Saab:s stridsflygplan Jas Gripen som går trögt.

– Har man en order på Gripen så blir det stora siffror. Om man inte har det så blir det mindre, säger Pieter Wezeman som är expert på vapenexport på Sipri.

Globala vapenaffärer

Sverige är en stor aktör på den internationella vapenmarknaden i förhållande till antalet invånare.

Under perioden 2009 till 2013 hade Sverige 1,9 procent av världsmarknaden. Men under nästa femårsperiod (2014 till 2018) hade marknadsandelen sjunkit till 0,7 procent.

– De senaste fem åren har man inte exporterat ett enda Gripen stridsflygplan, bortsett från ett begagnat till Ungern. Därför ser man att det minskar kraftigt, säger Wezeman.

En äldre version av det svenska stridsflygplanet Gripen visas på en flygmässa i Dubai i Förenade Arabemiraten i november 2005. Foto: AP/Aziz Shah

Tidigare försäljningar

Saab har tidigare haft stora försäljningar av Jas Gripen till Sydafrika och Centraleuropa. Men försäljningen stannade av tills Brasilien beställde 36 stycken Gripen. Men inget flygplan är levererat till Brasilien.

Inte heller Saabs nya radarövervakning- och stridsledningsflygplan Global Eye har levererats till Förenade Arabemiraten, en mycket uppmärksammad och kritiserad vapenaffär.

Eftersom leveranser inte skett, räknas inte försäljningen i Sipris sammanställning av svensk vapenexport.

– Den kommer att öka de närmaste åren om det går som man tänker sig. Det handlar om den första leveransen av Gripen till Brasilien som ska ske 2019. Och det första Global Eye ska levereras till Förenade Arabemiraten 2019, säger Wezeman.

Indien hägrar

Nu vill Saab sälja 96 stycken Jas Gripen till Indien. Det kan bli den största exporten hittills av svenska stridsflygplan.

Indien ska rusta upp sitt flygvapen med sammanlagt 110 stridsflygplan. Hela affären beräknades i februari 2019 vara värd mer än 15 miljarder amerikanska dollar (138 miljarder svenska kronor).

Men affären är långt ifrån klar eftersom amerikanska Boeing och Lockheed Martin samt franska Dassault Aviation och ryska UAC också konkurrerar om det enorma vapenkontraktet med Indien.

  • 2014-2018: nr 15
  • 2009-2013: nr 12
  • 2004-2008: nr 12
  • 1999-2003: nr   7
  • 1994-1998: nr 12
  • 1989-1993: nr 13

Källa: Sipri

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer