”Det är väldigt ansträngt” – Kajsa Lutti är sjuksköterska på Akademiska sjukhuset och är en av dem som kämpar mot covid-19 och det kraftigt ökande antalet sjukhusintagna patienter i Sverige. Foto: SVT

Brant ökning av inlagda coronapatienter

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av coronaviruset har ökat kraftigt de senaste veckorna, något som kan leda till ett kritiskt läge för vården.

– Personalen är trötta och slitna sedan i våras. Det var ju en jättetuff period i våras och vi har inte hunnit återhämta oss från det, säger Kajsa Lutti, sjuksköterska på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Antalet inlagda på sjukhus är ett tydligt mått på smittspridningen i samhället – och de senaste fyra veckorna har det skett en kraftig ökning.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste uppdatering från måndagen vårdas nu 1 627 personer på sjukhus för covid-19. När det var som värst i april vad det runt 2 300 personer. 

Även kurvan för de som intensivvårdas har ökat kraftigt den senaste månaden. Just nu får 176 personer intensivvård. Det är dock fortfarande ett mindre antal jämfört med i våras. 

Positivt i vissa regioner

I Stockholm, som hade det värst under våren, ligger drygt 600 personer med covid-19 på sjukhus fram till måndagen, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. I april var motsvarande siffra 1 100 personer. Dessa siffror kan dock vara något i underkant på grund av eftersläpning i rapporteringen. 

Antalet covidpatienter ökar i många regioner i landet, men i andra regioner verkar smittan ha stannat av eller vänt. Det gäller till exempel i Jönköping och i Örebro. I Uppsala, som har haft tuffare lokala restriktioner i en dryg månad, bedömer regionen att smittan har planat ut – tack vare att folk följer råden. 

”Orolig inför julen”

Men trycket på Akademiska sjukhuset är fortfarande högt. På infektionskliniken har man nu i stort sett bara covidpatienter. 

– Jag känner mig väldigt oroad och känner mig orolig inför jul och julhandeln, på hur det kommer påverka oss här, säger Kajsa Lutti, sjuksköterska på Akademiska sjukhuset. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet