Karolinska Universitetssjukhuset har varit i förstärkningsläge sedan torsdagen den 19 november, medan Södersjukhuset har varit i förstärkningsläge sedan den 9 november. Foto: TT

Alla sex akutsjukhus i Stockholms län i förstärknings- eller stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

Trycket från covidpatienter ökar. Nu arbetar samtliga av akutsjukhusen i Stockholms län i förstärknings- eller stabsläge. Sist ut var S:t Görans sjukhus som gick upp i förstärkningsläge i går, söndag.

Karolinska Universitetssjukhuset

Karolinska Universitetssjukhuset gick upp i förstärkningsläge i torsdags, den 19 november. Det innebär att sjukhusets alla verksamheter stöds från den lokala särskilda sjukhusledningen inom de områden som krävs, bland annat gemensam planering av slutenvård, intermediärvård och intensivvård.

– Sjukhuset har tillgängliga vårdplatser och vi fortsätter att ligga steget före sjukdomen genom att ställa om kapacitet. Genom förstärkningsläget fortsätter vi att kraftsamla för att öppna det antal platser som krävs för covid-19 patienterna, sa sjukhusdirektör Björn Zoëga i ett pressmeddelande i torsdags.

I torsdags vårdades 136 patienter med bekräftad covid-19 i slutenvård på sjukhuset, varav 19 på Iva.

Karolinska ställer om till över 200 vårdplatser och cirka 70 intensivvårdsplatser.

Danderyds sjukhus

Även Danderyds sjukhus gick upp i förstärkningsläge i torsdags, den 19 november. Sjukhuset fortsätter att minska på den planerade vården och vidtar åtgärder för att säkra tillgången till vårdplatser, bemanning, material och skyddsutrustning.

Södersjukhuset

Södersjukhuset arbetar i förstärkningsläge sedan den 9 november. Både med anledning av ett ökat antal patienter med bekräftad eller misstänkt covid-19 och problem med höga partikelhalter på sju av sjukhusets 24 nya operationssalar. Det sistnämnda har lett till att sjukhuset stängt de sju drabbade operationssalarna i väntan på åtgärder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Betydligt fler vårdas för covid-19 på Södersjukhuset än vad Folkhälsomyndighetens prognos förutspådde, enligt sjukhusets chefläkare Anne Kierkegaard. Foto: Frida Claesson/SVT

Södertälje sjukhus

Södertälje sjukhus är i förstärkningsläge sedan den 12 november.

Norrtälje sjukhus

Norrtälje sjukhus är i stabsläge sedan förra tisdagen, den 17 november. Då meddelade sjukhuset att antalet patienter med misstänkt covid-19 var på samma nivå som i början av juni.

S:t Görans sjukhus

S:t Görans sjukhus är i förstärkningsläge sedan i söndags, den 22 november.

– Läget är just nu allvarligt. Vi har ett stort inflöde av patienter, både covid-19-positiva och övriga patienter, säger chefläkare Christian Kylander.

I dagsläget vårdas ett 70-tal patienter med bekräftad covid-19 på sjukhuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet