Dramatisk vädersommar – många katastrofer samtidigt

Uppdaterad
Publicerad

Översvämningar, skyfall, ökenvärme och enorma skogsbränder – extrema väderhändelser har i sommar avlöst varandra på flera håll i världen. Hur vanligt är det och går det att förbereda sig? Meteorologiprofessor Gunilla Svensson och hydrolog Zahra Kalantari reder ut.

Minst 40 människor har omkommit i översvämningar i ett område nordost om Afghanistans huvudstad Kabul, rapporterar TT på torsdagen. Räddningsinsatser pågår för att hitta 150 personer som har rapporterats saknade efter de kraftiga regnen i distriktet Kamdesh i provinsen Nuristan.

Många andra länder har den här sommaren drabbats av extrema väderhändelser. Två veckor har hunnit gå sedan de svåra översvämningarna i Tyskland, och värmeböljor och skyfall har orsakat katastrofer på flera håll i världen.

Här i Sverige har det varit dramatiskt väder med stora regnmängder och åska de senaste dagarna. Nu väntas ännu mer regn på kort tid och i till exempel Hudiksvall i förbereder man sig genom att sätta upp skyddsvallar. Samtidigt är risken för bränder i skog och mark fortsatt stor eller mycket stor i delar av landet.

– Klimatförändringen gör extremt väder allt vanligare, säger SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt.

Hur vanligt är det med extrema väderhändelser och går det att förbereda sig? Se mer i sändningen ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.