”Dreven mot politikerna är könsbundna”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnliga politikers privatliv är i fokus när drevet går medan männens yrkesliv granskas. Det säger Kajsa Falasca, doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap, i Svt:s lunchpanelen.

Skillnaden i vad som är fokus är tydlig menar Falasca och det får konsekvenser. Att det för män är fokus på arbetsrelaterade misstag, som att prata när mikrofonen är på, brukar innebära att uppståndelsen blir stor – men bara under en kort period.

Männen kan be om ursäkt och sen är det klart, för kvinnor är det dock annorlunda.

-  Dreven mot kvinnor pågår längre. Eftersom de rör sig i den privata sfären kan man fortsätta spekulationerna i moralen och hur man agerar, det blir mer personligt och långdraget, säger Kajsa Falasca.

Twitter en avspegling

Panelen diskuterade också den nya internettjänsten Twee-q som mäter hur stor andel män respektive kvinnor man valt att re-tweeta, det vill säga sprida vidare,  på mikrobloggen Twitter.

– Det kan nog vara en ögonöppnare, säger Henrik Torehammar, journalist på Sveriges Radio.

Torehammar fick också medhåll av den tredje panelisten, Rättviseförmedlingens Lina Thomsgård, som menade att det speglar hur vi tänker.

– Om jag tillskriver någonting som en man säger mer värde just för att han är man – vilket är vad vi har lärt oss – om jag har lättare för att rekommendera en man och peka på honom som smart och klok och mäktig, så är det någonting som också speglas i hur vi twittrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2012

Mer i ämnet