Efter momskravet från Skatteverket: Multinationella Brightstar, en av världens största distributörer av mobiltelefoner, lämnar Sverige. Foto: TT

Efter anklagelserna: Mobiljätten lämnar Sverige efter 45 år

Uppdaterad
Publicerad

Multinationella Brightstar, en av världens största distributörer av mobiltelefoner, lämnar Sverige. Bakgrunden är Skatteverkets mångmiljonkrav på bolaget, som pekas ut för delaktighet i den stora mobilhärvan.

Beskedet kommer i ett pressmeddelande som Dagens industri var först att rapportera om.

Företaget beskriver att man ”motvilligt har fattat beslut om att dra sig ur den svenska marknaden efter att framgångsrikt ha varit verksamma i Sverige under mer än 45 år.”

Som skäl anges Skatteverkets momskrav på över en kvarts miljard, som SVT berättade om i januari.

I beslutet pekar Skatteverket ut Brightstar som delaktigt i den stora mobilhärvan med misstänkta momsbedrägerier för miljarder, som SVT granskat sedan i höstas. Bolaget ska ha ”varit delaktiga i ett mervärdesskattebedrägeri i en förutbestämd kedja av aktörer” och ”insett eller i vart fall borde ha insett detta”.

Efter att SVT avslöjat innehållet i beslutet valde flera av Brightstars svenska partners att kräva förklaringar, och några stoppade till och med sina samarbeten. I mars meddelade Brightstar att man startat en egen utredning och stängt av en anställd med anledning av uppgifterna.

Har inte förtroende för svenska domstolar

Brightstar har hela tiden motsatt sig både momskravet och anklagelserna, och har i domstolsinlagor förklarat hur momsbetalningen skulle innebära ”allvarliga konsekvenser för bolaget och koncernen”. Bolaget har överklagat Skatteverkets beslut och har försökt skjuta upp betalningen av momsskulden tills rättsprocessen är avslutad – men fått nobben av domstolarna.

”Genom dessa åtgärder kommer koncernens internationella verksamhet inte att påverkas av utvecklingen i Sverige” heter det i pressmeddelandet.

Brightstar Corps vd Rod Millar säger i samma pressmeddelande att man man inte ser något alternativ till avveckling ”efter de svenska myndigheternas diskriminerande behandling av Brightstar.”

”Vi känner att vi inte kan göra affärer i Sverige då vi inte har förtroende för en rättvis behandling från myndigheter och domstolar, trots våra framgångar i landet under nästan ett halvt sekel.”

SVT:s granskning visar att Brightstar haft omfattande affärer med flera av de mindre, svenskägda bolagen i mobilhärvan. Brightstar-anställda hördes också som vittnen i den stora rättegång i Växjö där flera personer nyligen dömdes till till långa fängelsestraff efter den första rättegången kring mobilhärvan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mobilhärvan

Mer i ämnet