Inrikesminister Mikael Damberg (S) avböjer intervju om NFC:s problem. Men på torsdag kommer han att få svara. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Efter avslöjandet – nu krävs Damberg på svar om NFC

Uppdaterad
Publicerad

Chefen kände inte till rapporten om allvarliga it-brister på polisens avdelning Nationellt forensiskt centrum, NFC.

Nu blir SVT:s avslöjande en riksdagsfråga.

Två partier kräver förklaringar från inrikesminister Mikael Damberg när han på torsdag besöker justitieutskottet.

– NFC har en mycket viktig uppgift och då är det också mycket viktigt att de har de verktyg de behöver. De ska ha digitala verktyg som fungerar och ligger i framkant, och då är det så klart oacceptabelt att NFC inte har fungerande system, säger Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot med ansvar för digitala frågor.

”Det är allvarliga uppgifter som föranleder en rad frågor kring hur regeringen tänker agera,” skriver SD:s rättspolitiska talesperson Adam Marttinen till SVT. ”Vi förväntar oss att få svar kring vad regeringen tänker göra för att säkerställa ett fungerande NFC”.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) kommer till justitieutskottet på torsdag och då kommer både Centerpartiet och Sverigedemokraterna att ställa frågor om avslöjandet.

”Oj” sa chefen

SVT kunde i helgen avslöja att en intern rapport pekar ut flera allvarliga konsekvenser av den eftersatta it-utvecklingen hos NFC. Det handlar bland annat om att datorer inte uppdateras och att nyanställda saknar utrustning.

Rapporten kom till efter en kritisk internrevision, och det var NFC:s chef Helena Trolläng som i fjol fick rikspolischefens uppdrag att ta fram analysen. Ändå kom både den och problemen som en överraskning för NFC-chefen när SVT intervjuade henne i förra veckan.

– Oj, sa hon när SVT läste upp formuleringen om att nyanställda saknar utrustning. (se video).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
- Oj, sa NFC-chefen när SVT läste högt ur rapporten. - Oacceptabelt att NFC inte har fungerande system, säger Centerpartiets talesperson.

Trojan Shield-beslag på väg

SVT har också rapporterat om stora problem med NFC:s nya system för fingeravtryckssökningar.

Bilden av omfattande problem bekräftas av flera NFC-anställda som SVT talat med – och som också hävdar att ledningen försöker sopa problemen under matten. Något som betecknas som extra allvarligt eftersom NFC just nu får in stora beslag för analys från bland annat operationen Trojan Shield.

Inrikesminister Mikael Damberg vill inte kommentera händelserna med hänvisning till att det handlar om operativa frågor. Men på torsdag kommer han alltså att behöva svara i utskottet.

”Regeringen måste försäkra sig om att våra myndigheter fungerar och att de får rimliga förutsättningar för det. Om så inte sker är det förtroendet för ansvarig minister som bör vara förbrukat” skriver Adam Marttinen (SD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Problemen kring NFC

Mer i ämnet